Italy's Prime Minister Giuseppe Conte (2ndR) speaks to Italian journalist Alice Martinelli from Italy's Mediaset television programm "Le Iene" (The Hyenas), (R) after she handed to US Secretary of State Mike Pompeo (L) a piece of Parmesan cheese during Conte and Pompeo's meeting on October 1, 2019 at Palazzo Chigi in Rome, at the start of Pompeo's four-nation tour of Europe. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

SHBA ka marrë dritën jeshile për të vendosur tarifa mbi 7.5 milionë dollarë mallra të importuara nga Bashkimi Evropian.

Ky është kapitulli më i fundit në betejën 15 vjeçare mes SHBA dhe BE në lidhje me subvencionet që i jepen Airbus dhe rivalit të tij amerikan, Boeing.

Kjo mund të bëjë që të vendosen tarifa mbi mallra që variojnë nga avionët e deri tek midhjet.

Komisioni evropian ka thënë ndërkohë se tarifat janë dritëshkurtra dhe kundra produktive.

Vendimi u mor nga Organizata botërore e tregtisë, OBT që menaxhon mosmarrëveshjet tregtare. Ajo ka reduktuar sidoqoftë përmasat e tarifave, që SHBA shpresonte se do të shkonte në 11 miliardë dollarë. Komisioni tha se të dyja palët duhet të përpiqen të gjejnë një marrëveshje.

“Por, nëse SHBA vendos të imponojë kundërmasat e autorizuara nga OBT, kjo do ta shtynte BE në një situatë ku ne nuk do të kishim zgjidhje tjetër veçse të bënim të njëjtën gjë”, tha Komisioni.

Top Channel