Një muze holandez ka ndaluar vizitorët që ti bëjnë foto një ekspozite të polemizuar të pikturave nga regjimi nazist i Hitlerit, për të parandaluar që ato të interpretohen në mënyrë të gabuar.

Turmat në muzeun e pikturës në Den Bosch, që janë shtuar në numër që kur ekspozita “Dizajnet e rajhut të tretë” u hap më herët këtë muaj.

Në ekspozitë ka një mori artikujsh që variojnë nga një Volskwagen beetle e 1940 e deri tek statujat e skulptorit të preferuar të Hitlerit, Arno Breker, postera propaganda dhe filma të regjisorit nazist Leni Riefenstahl.

Hapja e ekspozitës ndezi protesta nga aktivistë të majtë dhe grupet antifashiste që thanë se ekspozita mund të shndërrohej në një vend idolizimi të nazizmit. Por, zyrtarët e muzeut thonë se masa të jashtëzakonshme janë marrë, përfshirë këtu ndalimin e fotografive.

Arsyeja përse janë ndaluar fotografitë, thotë zëdhënësja e muzeut, është se ne kemi vendosur çdo object të veçantë në ekspozitë, nën një kontekst të caktuar historic që nxjerr në pah mizoritë e regjimit nazist. Nëse ndonjë nga këto objekte del nga konteksti, mund të ketë interpretime të ndryshme.

Dhe kuriozët, e kanë ‘sulmuar’ në fakt ekspozitën me rreth 10 mijë bileta të shitura online që nga hapja, më 8 shtator.

FOTO GALERI
11/11

Top Channel