Gërdeci/ Zbardhen argumentet, pse Gjykata në SHBA i rrëzoi padinë Shkëlzen Berishës

19/03/2019 20:10

Gjykata amerikane e Distriktit Jugor të Floridës ka rrëzuar padinë për shpifje të Shkëlzen Berishës, ndaj autorit amerikan Guy Lawson, autor i librit për Gërdecin “Arms and the Dudes”.

Në këtë libër që ka në thelb tragjedinë Gërdecit, Lawson ka shkruar edhe për djalin e ish-kryeministrit Sali Berisha, Shkëlzen Berisha.

Në vendimin e Gjykatës renditen 5 elementët që duhet të provojë një person që pretendon shpifjen, bazuar në ligjet e Floridës. Këto elementë, sipas Gjykatës janë: Publikimi; Pavërtetësi; Deklarata është bërë me njohuri ose mosrespektim të pamatur lidhur me falsitetin në një çështje, që ka të bëjë me një zyrtar publik, ose të paktën neglizhencë në një çështje që ka të bëjë me një person privat; Dëmtimet aktuale; Deklarata duhet të jetë shpifëse.

Gjykata doli në përfundimin se paditësi mund të konsiderohet një figurë publike, por ajo vijon duke shtuar se një person publik ekspozon veten ndaj deklaratave të pavërteta ndaj tyre.

“Testi për përcaktimin e përgjegjësisë, në rastin e shpifjes tregon nëse pala e dëmtuar është një figurë publike ose private dhe nëse publikimi shpifës adreson një shqetësim publik ose privat. Deklaratat e kundërshtuara në këtë rast përshkruajnë korrupsionin në qeverinë shqiptare dhe në shitjen e armëve në Shtetet e Bashkuara për përdorim në luftën në Afganistan. Meqë palët nuk kundërshtojnë këto, atëherë këto janë çështje me interes publik, pasi publiku është i interesuar legjitimisht në të gjitha çështjet e korrupsionit”, argumenton Gjykata.

Top Channel