Strategjia e mbrojtjes, SHBA: Terrorizmi, jo më prioritet

20/01/2018 08:03

Sekretari amerikan i mbrojtjes, James Mattis tha se konkurrenca mes fuqive të mëdha dhe jo terrorizmi, është tani fokusi i sigurisë kombëtare amerikane.

“SHBA përballet me kërcënime në rritje nga fuqitë revizioniste si Kina dhe Rusia, që kërkojnë të krijojnë një botë sipas modeleve të tyre autoritare. Nëse ju na sfidoni, kjo do të jetë dita juaj më e gjatë dhe më e keqe”, u shpreh Mattis.

Sekretari amerikan i mbrojtjes i bëri këto komente ndërsa publikonte strategjinë kombëtare të mbrojtjes. Në një referencë në dukje ndaj Rusisë, ai paralajmëroi që të mos kërcënohet eksperimenti i Amerikës në demokraci.

Duke folur në Washington, Mattis, i bëri apel kongresit të financojë ushtrinë ashtu siç duhet dhe të mos bëjë reduktime të padiskutuara dhe automatike në buxhetin federal amerikan.

Kërcënimet e listuara në strategjinë kombëtare të mbrojtjes, janë të njëjtë si ata të administratës Obama, por prioritetet ndryshojnë. Më parë, grupet xhihadiste si shteti islamik apo Al Kaeda ishin në fokus, por ish kundërshtarët e luftës së ftohtë, Rusia dhe Kina, janë zhvendosur tani në krye të klasifikimit.

Tre fuqitë më të mëdha bërthamore, kanë përbërë një kërcënim të qëndrueshëm ekzistencial për njëra tjetrën që nga ditët e luftës së ftohtë. Vitet e fundit, sidoqoftë, frika ndaj të paimagjinueshmes, një përballjeje direkte, veçanërisht mes Rusisë dhe SHBA-ve, në Siri apo Ukrainë, është shtuar.

Top Channel