Kosovë, Gjykata Speciale fillon punimet më 1 janar 2017

03/12/2016 00:00

Gjykata Speciale në Kosovë do të fillojë të funksionojë nga fillimi i vitit 2017, respektivisht nga 1 janari i këtij viti, lajmi është konfirmuar në faqen zyrtare të kësaj Gjykate.

Në njoftimin e saj nënvizohet se Marrëveshja që Holanda të jetë shtet i selisë së kësaj Gjykate, është mirëpritur edhe nga institucionet e Kosovës, respektivisht Dhomat e Specializuara të Kosovës. Marrëveshja siguron bazat ligjore për Dhomat e Specializuara në Kosovë, që të fillojnë procedurat ligjore në Holandë, nga fillimi i vitit 2017.

Hetimet sipas ligjit
Kryeprokurori i Zyrës së Prokurorisë Speciale, David Schwendiman, ka qëndruar muajin e kaluar në Kosovë dhe Serbi ku është takuar me autoritetet më të larta ndërkombtare dhe ato vendase. Gjatë qëndrimit është thënë se përgjegjësia për krime gjatë kohës së luftës do të jetë personale dhe jo mbi bazën e përgjegjësisë komanduese. Megjtihatë, në opionion janë lakuar shumë emra, të cilët mund të gjenden para Gjykatës Speciale, ndër ta edhe persona në pozita të larta të shtetit. Schwendiman ka theksuar se hetimet do të jenë  profesionale dhe mbi bazën e fakteve, pa ia mbajtur anën askujt.

Gjykata Speciale do të merret me akuzat për krime gjatë viteve 1999-2000 dhe do të financohet nga Bashkimi Evropian dhe vepron në përputhje me ligjet e Kosovës, ndonëse prokurorët dhe gjykatësit do të jenë ndërkombëtar.

Top Channel