Ja si pritet “të votohen” artistët në “Eurovision”

22/05/2015 00:00

Jemi vetëm një ditë përpara finales së madhe të Festivalit europian të Këngës, “Eurovision 2015”, ku Shqipëria siguroi kualifikimin mes më të mirëve të këtij viti, falë performancës së shkëlqyer të këngëtares shkodrane Elhaida Dani, me këngën “I’m Alive”.

Por, ajo që na bën kuriozë më së shumti të gjithëve, është se cili do të mund të fitojë trofeun dhe se, a është në gjendje Shqipëria të marrë votat e nevojshme dhe të mjaftueshme për të korrur suksesin e ëndërruar? Një ndihmë e vogël na vjen përmes “kërkimeve” të shtetasve të ndryshëm nëpër Europë, në motorin e kërkimit “Google”.

Shumëkush që është interesuar për “Eurovision”-in ka bërë kërkime në “Google” dhe gjurmët e lëna prej tyre tregojnë se, Polina Gagarina e Rusisë, me shumë mundësi pritet të jetë pretendente deri në votën e fundit, falë përkrahjes tradicionale nga vendet e ish-Bashkimit Sovjetik.

Me interes të madh, ndoshta edhe e papritur, po ndiqet edhe pjesëmarrja e parë e Australisë në “Eurovision”, e cila ka tërhequr mbështetjen e bllokut të vendeve nordike. E megjithatë, ajo që na intereson më shumë neve është Elhaida Dani dhe Shqipëria, teksa këtë të premte, gjatë provave gjenerale është zbuluar edhe veshja e re e shkodranes për natën finale. Ja disa statistika:

Në Shqipëri – Elhaida kërkohet më së shumti dhe kjo nuk përbën aspak surprizë. Por, ajo që bie në sy është se Australia ka marrë aq shumë kërkime, saqë renditet e dyta mes shqiptarëve. E njëjta situatë raportohet edhe nga Kosova.

Në Itali – Sigurisht kërkimet më të shumta i ka marrë kënga italiane “Il Volo”, e menjëherë pas saj shkodranja me “I’m Alive”, kjo falë edhe popullaritetit tepër të madh, që Elhaida ka fituar në vendin fqinj, që pas fitores së “The Voice of Italy”.

Në Greqi – Helenët nuk mund të mos kërkonin më së shumti qiprioten Maria Elena Kyriakou, e cila përfaqëson Athinën në “Eurovision”, e pas saj renditet Rusia, ndoshta edhe për shkak të “lidhjes ortodokse” që kanë dy vendet respektive.

Në Maqedoni – Elhaida triumfon ndër kërkimet në “Google”, sigurisht edhe për shkak të shqiptarëve të Maqedonisë, të cilët janë faktor shtetformues në vendin tonë fqinj. Por, shtetasit e ish-Republikës Jugosllave të Maqedonisë duket se preferojnë ende këngët serbe, pasi në vend të dytë është pikërisht Serbia.

Në Serbi – Nuk po zgjatemi shumë, sepse vendi i parë dihet si kudo thuajse. Por çudi bën vendi i dytë, pasi shtetasit serbë duket se janë tërhequr më shumë nga kënga përfaqësuese e Gjeorgjisë, sesa nga ajo e Rusisë.

Në Mal të Zi – Edhe pse kemi një komunitet jo të vogël shqiptarësh në vendin fqinj, mbizotërojnë më shumë kërkimet preferenciale për Serbinë dhe Rusinë, respektivisht e para dhe e dyta, ashtu sikurse dhe në Bosnje-Hercegovinë.

Për të kaluar më tej në rajon – Bullgaria favorizon Rusinë dhe Italinë, Rumania ka më shumë preferenca për këngën e saj dhe më pas për Rusinë, ndërsa në Kroaci ka më shumë kërkime për këngën serbe dhe më pas për atë italiane.

Në një aspekt më të gjerë sesa rajoni, thjesht mund të themi se kërkimet në “Google” i japin “fitoren” Spanjës, e ndjekur nga Britania e Madhe dhe Australia, e me radhë: Italia, Franca, Belgjika, Rusia.

FOTO GALERI
1/4
Skenografia e këngës “I’m Alive” në finale

Top Channel