Reforma arsimore, prezantohet raporti i Komisionit

29/04/2014 00:00

Per te zhdukur korrupsionin, por edhe per te nderhyre ne themel te
universiteteve ne menyre, qe te rritet cilesia e tyre dhe e studenteve
kerkohen masa te forta, te cilat duhet te aplikohen me rigorozitet.

Raporti i Komisionit pwr Reformimin e Plotw tw Arsimit tw Larte, i drejtuar nga Profesor Arian Gjoncaj, i cili do te aplikohet ne nje periudhe 3-vjeçare, ndalet tek rivendosja e mesatares, krijimi i Agjencise Kombetare per Aplikimin ne Universitete. Ne ndryshimin e skemes se financimeve te universiteteve edhe ne mbylljen  e part-time, si nje skeme e deshtuar mesimdhenieje.

Profesor Arian Gjonçaj, tregon se modeli anglo-sankson i cili eshte perzgjedhur per arsimin e larte shqiptar, mbeshtet idene e krijimit te universiteteve.

Per here te pare do te krijohet nje agjensi, ku maturantet do te dergojne kerkesat e tyre per te aplikuar ne tre universitete. Çdo universitet do te kete nje mesatare, e cila do te lidhet edhe me akreditimin e universiteteve.

Financimi i studenteve per fazen e tre viteve te para te studimit, do te behet nga shteti, ndersa masteri duhet te perballohet nga studentet. Shteti shqiptar nuk mund te jape me shume se 40 milionw euro per arsimin, edhe pse kerkesat per reformimin e tij jane 5 deri ne 6 here me te larta. Kjo detyron qe tarifat qe paguajne studentet te rriten, por edhe te forcohet bashkepunimi me bizneset ne forma te ndryshme.

Gjate ketyre viteve kemi nje rritje te numrit te studenteve me nivel shume te ulet te cilet ndjekin dege te rendesishme si matematika, kimia dhe fizika. Pofesor Gjoncaj mendon se shteti duhet te nderhyje qe ne dege te tilla te rendesishme te kemi studente cilesore.

Top Channel