Gjeneralët: Po shkatërrohet Ushtria

31/05/2013 00:00

Tre gjeneralet e shkarkuar se fundmi nga Presidenti Bujar Nishani,
Sandër Lleshi, Dhori Spirollari dhe Abaz Lleshi kanë lëshuar akuza të
forta, ndaj kreut të shtetit, ministrit të Mbrojtjes Arben Imami dhe
kryetarit të Komisionit të Sigurisë.

Ata kane argumentuar se dekreti per shkarkimin e tyre dhe 30 per qind te gjeneraleve eshte i paligjshem. Ata thane se ne te njejten menyre eshte vepruar edhe per qindra ushtare profesioniste.

“Ne mendojmë se Presidenti i Republikës ka shpërfillur jo vetëm ligjin, por edhe vendimet e formës së prerë të Gjykatës, e cila ka shpallur si të paligjshëm lirimin e disa gjeneralëve të Forcave të Armatosura nga Presidenti i Shqipërisë, në një praktikë të ngjashme të realizuar vetëm para disa kohësh. Vendimi i Presidentit vetëm për të liruar gjeneralët nga detyra dhe mosdekretimi i zëvendësuesve në funksionet përkatëse përbën një precedent serioz. Ngutja për të krijuar vende bosh në strukturën e lartë të komandimit e drejtimit strategjik të Forcave të Armatosura është e pajustifikueshme”, tha Sandër Lleshi.

Zoti Sandër Lleshi tha se shkarkimi i tij ka ardhur pasi ‘Forumi Shqiptar i Kanadasë’ ka kërkuar lirimin e tij.

“Unë shpreh publikisht dyshimin se autoritetet në fjalë janë motivuar nga propozimi i një organizate integraliste me natyrë të errët, e quajtur ‘Forumi Shqiptar i Kanadasë’, e cila ka dërguar një propozim publik për lirimin tim nga Forcat e Armatosura me pretendime absurde që lidhen thjesht dhe vetëm me besimin tim katolik”, tha Lleshi.

E ndersa vendet e ketyre gjeneraleve jane ende bosh, duke sjellë edhe rrezik per sigurine kombetare, vendimi per shkarkimin e tyre eshte marre pas nje shkrese qe mban daten 25 mars, te vitit 2012 qe gjenerali Sander Lleshi ka derguar prane Komisionit te Sigurisë Kombëtare dhe ku theksohet se nuk ka ende nje strategji kombetare per Forcat e Armatosura dhe ende nuk eshte miratuar Ligji per Gradat.

“Testi i gradimit bazohet në një ligj të vjetër dhe ndërkohë të dëmshëm për Forcat e Armatosura. Rekrutimi, emërimi dhe lirimi i personelit ka degraduar në një proces krejtësisht arbitrar, personal dhe jotransparent. Pasojë e këtij sistemi janë shumë emërime pa asnjë kriter profesional dhe dekurajim i personelit cilësor dhe me integritet”, tha Lleshi.

Ne deklaraten e tyre ata kane argumentuar se Forcat e Armatosura te Shqiperise po vuajne jo vetem nga emerimet dhe shkarkimet e njeanshme, por edhe nga nje fryrje artificiale e radheve te Ushtrise, te cilat kane mungesa ne uniforma dhe ne automjete.

Gjendja, por edhe trajtimi i Forcave te Armatosura u tha ne deklarate eshte krej ndryshe nga imazhi mediatik qe paraqitet e per te cilin harxhohen miliona. Rekrutimi dhe lirimi i personeli behet permes vendimmarrjeve personale dhe pa kritere profesionale.

Ministria e Mbrojtjes: Shkarkimet të Ligjshme

Por në një reagim të sajin, Ministria e Mbrojtjes i cilëson të pabaza akuzat e tre ish-gjeneralëve dhe thotë se shkarkimet e tyre janë të ligjshme.

“Për lirimin e gjeneralëve nga detyra është zbatuar me përpikmëri kuadri ligjor. Akuza për diskriminim mbi bazë fetare është e papranueshme dhe absurde, pasi Forcat e Armatosura do të mbeten një institucion laik. Me dekretin e presidentit, shkarkimet janë bërë në mënyrën e duhur dhe në kohën e duhur”, deklaroi Ministria e Mbrojtjes. 

Top Channel