Eurobondet, konflikt Barroso-Merkel

23/11/2011 00:00

Plani i eurobondeve ka vendosur në një linjë konflikti kreun e
Komisionit Europian Hoze Manuel Barroso dhe kancelaren gjermane Angela
Merkel.

Komisioni perballet me kundershtimin e ashper te Gjermanise ne perpjekjen e tij per ta zbutur krizen e borxhit te jashtem permes obligacioneve te perbashketa te vendeve te Eurozones. Por Merkel e ka bere tashme te qarte se nuk i sheh eurobondet si zgjidhjen afatgjate te ngercit.

“Edhe nese duhet shtruar vertet, ky diskutim mund te behet ne fund te krizes dhe jo tani qe jemi ne mesin e saj. Nuk eshte kjo pergjigja e situates se krijuar, te pakten jo ne term afatgjate”, tha Merkel.

Barroso eshte mbrojtes i zjarrte i bondeve te stabilitetit, te cilat i sheh si rruge shpetimi ne sfodin e nje rritje te vazhdueshme te kostos te huamarrjes dhe lekundjes nga themelet te besimit ne Europe. Kete plan, presidenti i Komisionit Europian do t’ia prezantoje zyrtartisht Merkel-it dhe Nicolas Sarkozy-së.

Arsyeja perse eurobondet mbeshteten fuqimisht nga vende si Greqia, Portugalia, Spanja, ndersa Gjermania, Austria, Holanda dhe Finlanda i refuzojnë kategorikisht eshte se per to do te pergjigjen te gjitha vendet anetare te zones se monedhes se perbashket. cka nenkupton se barra e borxhit do te ndahet, duke lehtesuar keshtu vendet e dobeta.

FMN njoftoi te marten se ka ne plan te rrise fuqite e huadhenies per te lehtesuar kesisoj financimin afat-shkurter te vendeve te kercenuara nga perhapja e krizes. Perpjekja duket synon t`i vihet ne ndihme vendeve si Franca apo Spanja per te shmangur problemet, dhe sipas FMN-se, shtetet anetare qe demonstrojne implementimin e politikave te shendetshme anti-krize, mund te kene akses ne burime financiare 10 here me te medha sesa fondi i tyre i kontributit.

Top Channel