Unazat e Saturnit, vërtetohet shkencërisht përbërja

19/03/2010 16:30

Unazat e Saturnit nuk mund të konsiderohen më një mister për shkencën që ka arritur të zbulojë përbërjen e tyre.

Ujë në gjendje të ngrirë, ky është përbërësi kryesor i unazave që për sytë e teleskopëve janë një magji e vërtetë. Sipas nje studimi italo-amerikan të publikuar ne “Science”, pamjet e marra nga sonda Cassini, ndërtojnë shkencërisht strukturën përbërëse të unazave.

Rrathët kryesorë A dhe B janë ndërtuar 95 % nga uji në gjendje të akullt, ndërsa unaza C nga shumicë karboni. Ngjyra e unazave dominohet nga bluja në të bardhe, cka tregon qartë praninë e ujit ne gjendje të akullt.

Unazat e Saturnit kanë qënë përhere objekt studimi nga ana e shkencëtarëve ndër shekuj, pasi përvec vecorisë që i japin Saturnit si planet, kane ngjallur edhe një kureshtje te madhe.

Top Channel