Opiumi ne mjekesi per te ndaluar dhimbjen

15/03/2010 12:30

Opiumi mund te kete te ardhme ne mjekesi. Efektet e droges qe prodhohet kryesisht ne Afganistan jane padyshim te demshme, por vetite per te ndalur dhimbjet tek njerezit, jane ende ende per t’u zbuluar.

Nje ekip mjekesh nga Calgary ne Kanada, kane zbuluar dy gene qe i lejojne kesaj droge te fabrikoje substanca kunder dhimbjes, njelloj si kodeina dhe morfina. Studimi eshte publikuar ne revisten “Nature Chemical Biology”, ku theksohet se eshte njelloj sikur te ishte gjetur geni pergjegjes per nje lloj tumori.

“Fale ketij zbulimi do jemi ne gjendje te krijojme rrenje qe nuk prodhojne kodeine”, shprehet nje prej shkencetareve. Me pak fjale, zbulimi i geneve mund te hedhe bazat per te prodhuar opium pa perberje kodeine, ne menyre qe bima te prodhoje vetem substancat kunder dhimbjes.

Top Channel