Reshjet demtojne bujqesine

12/03/2010 15:30

Rritja e cmimeve ne treg por edhe mungesa e prodhimit vendas me kosto me te lire eshte shkaktuar edhe nga reshjet e shiut dhe permbytjet ne disa zona te vendit. Sipas eksperteve demin me te madh e kane pesuar prodhimet bujqesore ne fushe te hapur.

“Shume parcela kane pasur probleme me produktet,si semundje apo kalbezime te produkteve qe mbillen ne fushe si spinaq, karrote lulelaker,sallate jeshile”, u shpreh Ruzhdi Koni, sipermarres bujqesor.

Por sasia e madhe e reshjeve te ketij dimri po vonon edhe mbjelljet e reja ne bujqesi qe duhet te kishte filluar ne fund te shkurtit, fillim marsi. Per pasoje parashikohet qe tregu vendas te vazhdoje te ndihej mungesat e prodhimit.

“Keto reshje do ndikojne dhe ne daljen e produkteve ne treg sezonin tjeter, fidane qe fshataret duhet t’i kishin marre per t’i mbjelle ne fund te shkurtit dhe ato te dates 1-5 mars s’kane ardhur t’i marrin akoma,10-15 dite vonese krahasuar dhe me vitin tjeter,kjo do ndikoje ne daljen e produkteve ne treg dhe kemi hall se nuk do arijme t’ju permbahemi kushteve te kontrateve qe kemi bere sidomos per shitje shalqiri,kontratat e eksporteve”, theksoi Koni.

Veshtiresite e tregut per t’u furnizuar nga prodhimet vendas mendohet nga ekspertet si nje faktor qe do te vonoje uljen e cmimeve te produkteve bujqesore te cilat keto dy muajt e pare te vitit jane rritur ndjeshem krahasuar me te njejten periudhe gjate vitit te krizes 2009.

Top Channel