Shqiptaret me sy nga perendimi

06/03/2010 15:10

Shqiptaret mendojne se mund te sigurojne nje te ardhme me te mire ekonomike jashte vendit.

Krahasuar me vende te tjera si Kroacia, Mali i Zi, Maqedonia, Serbia, Bosnje-Hercegovina  sipas nje sondazhi te Gallup, qytetaret shqiptare listohen  te paret  qe zgjedhin emigracionin per nje jete me te mire. 64% e qytetareve shqiptare  kane humbur shpresat ne vendin e tyre ndryshe nga vende te tjera ku kjo perqindje eshte ulur.

P.sh ne Malin e Zi numri i njerezve qe shohin me shume mundesi jashte vendit ka rene nga 56 ne 38 % ndermjet viteve 2006-2008.Por ne vitin 2009 ajo rritet serish 54 % Po keshtu luhatje te perqindjes ka edhe Kroacia. Ndersa shqiptaret qendrojne pothuajse ne te njejtat shifra, qe mbeten te larta.

Po keshtu nje rritje te perqindjes se qytetareve te pyetur ka ne Mal te Zi gjate vitit 2009.Por me te vendosurit per te emigruar jane popujt e Shqiperise dhe Kosoves qe shohin pak shanse per permiresim ekonomik ne vendin e tyre.

Por kjo tendence ne rritje e shqiptareve per te emigruar nuk eshte aspak favorizuese  per procesin e liberalizmit te vizave. Vetem nje dite me pare europarlamentarja Tanja Fajon, nisur nga eksperienca e vendeve si Maqedonia, Mali i Zi, Serbia ku menjehere pas liberalizmit te vizave qytetaret vershuan drejt perendimit, paralajmeroi se Belgjika do te ngadalesoje procedurat per Shqiperine dhe Bosnje Hercegovinen.

Top Channel