Islanda eshte kopshti i botes pasi zoteron siperfaqen me te gjelber ne planet, e ndjekur nga Zvicra.

Ne shkallen me te ulet te podiumit renditet Kosta Rika, e ndjekur nga dy vendet skandinave, Suedia dhe Norvegjia. Eksperetet e Yale Columbia University shprehen se vendi ishullor paraqitet si me i gjelberti, duke llogaritur ketu parametrat e cilesise se ajrit, burimet hidrike, pyjet, peshkimin dhe biodiversitetin e agrikulturen.

Ky raport merr ne studim 165 vende, ne te cilet analizon 25 parametra te ndryshem.Vendet europiane perbejne me shume se gjysmen e 30 vendeve te para te renditjes, ndersa ne fund te renditjes dominojne vendet e Afrikes subsahariane.

Sierra Leone mban vendin e fundit, ndersa Republika e Afrikes Qendrore, Mauritania, Angola dhe Togo kane fituar pozicione. Shtetet e Bahkuara jane vendi i 61-te edhe pse presidenti Obama ka premtuar politika me te fuqishme ne ndihme te ambientit. Franca pozicionohet e shtata, Austria e teta, Britania e 14-ta, ndersa Gjermania e 17-ta.     

Top Channel