Tregtia e jashtme, 2009 mbyllet me bilanc negativ

26/01/2010 08:50

Viti 2009 u mbyll me renie 9 per qind ne volumin total te importeve dhe 14 per qind ne vleren e eksporteve, duke shenuar performancen me te keqe qe nga viti 1997.

Lajmi behet i ditur nga te dhenat e publikuara dje nga Banka e Shqiperise. Gjate dekades se fundit, tregtia e jashtme e Shqiperise ka njohur rritje dyshifrore duke u nisur nga nje nivel shume i ulet.

Gjate vitit te kaluar, Shqiperia importoi 3.25 miliarde euro mallra, ndersa paten qene 3.57 miliarde euro ne vitin 2008. Eksportet gjate vitit 2009 rane ne 785 milione euro nga 917 milione qe qene ne vitin 2008.

Eksportet rane neto me 132 milione euro, renie qe besohet se ka mbyllur disa mijera vende pune, ndersa importet pesuan renie neto prej 321 milione eurosh, pavaresisht se investimet e larta publike gjate pjeses se pare te vitit i shtuan perkohesisht importet e materialeve te ndertimit.

Rritje u shenua tek eksportet e prodhimeve bujqesore e blegtorale nga 32.3 milione euro me 2008 ne 35.9 milione vitin e kaluar, si dhe ne eksportet energjetike, te cilat u rriten nga 82 milione ne 91 milione euro. Renia me e forte tek eksportet u shenua te mallrat e perpunuara.  

Top Channel