KESH nuk mbulon faturen

13/01/2010 15:15

Parate qe Korporata Energjetike ka arketuar nga shitja e energjise gjate muajit dhjetor dhe ato qe pret te marre ne janari nuk mjaftojne as per te mbuluar shpenzimet emergjente qe ka krijuar situate e permbytjeve ne fazen e pare te tyre.

Te dhenat zyrtare te vete korporates tregojne se ne dhjetor KESH fitoi nga eksporti i energjise vetem vetem 2.3 milione euro duke shitur 55.6 milione kilovat ore energji, me nje cmim mesatar prej 42.84 euro per megavat. Edhe pas rritjes se eksporteve ne janar, si pasoje e tejmbushjes se hidrocentraleve, shifrat e arketuara nga eksporti do te vazhdojne te jene serish te uleta.

Sipas te dhenave zyrtare per te gjithe muajin janar, KESH parashikon te eksportoje rreth 329 milione kilovat ore energji, sipas kontratave tashme te lidhura.

Nese cmimet e shitjes, te cilat kuotohen ne bursen greke, do te vazhdojne te jene ne te njetat nivele me ato te dhjetorit, e gjithe energjia e shitur per janarin do te sillte ne arken e KESH me pak se 10 milione euro, pa konsideruar qe nje pjese e mire e eksporteve i kane shkuar Kosoves ne formen e shkembimit dhe nuk arketohen.

Sipas te dhenave ne dy muajt e saj me te mire hidrik KESH do te arketoje nga eksporti pak me shume se 10 milione euro, kur vetem fondi qe buxheti ka vene ne dispozicion per te perballuar shpenzimet emergjente te permbytjeve do te jete rreth 5 milione euro.

Dhe kjo pa llogaritur koston e ushqimeve, apo karburanteve qe eshte derguar ne zonat e permbytura nga agjencite e ndryshme shteterore si rezervat e shtetit apo ushtria.

Me keto te dhena parate e eksportit te energjise do te mjaftonin vetem per te mbuluar shpenzimet e para te permbytjes, por  pa perfshire zerin me koston me te larte demshperblimin e banoreve dhe per te cilen parat e eksporti te KESH-it nuk mjaftojne por do te dalin nga arka e buxheti te shtetit.
 

Top Channel