Buxheti 2009, kapercen deficiti

23/12/2009 20:10

Nje grup ekspertesh i kontraktuar nga fondacioni “Soros” per te mbikeqyrur buxhetin, deklaruan se financat publike te vendit jane vene nen veshtiresi nga kriza globale.

“Me rishikimin e treguesve mund te themi se realizimet ne fund te vitit nuk do te jene me pak se 30 miliarde leke. Deficiti buxhetor eshte me i larte ne krahasim me planin”, ka deklaruar specialistja Adriana Berberi.

Pak minuta me vone kryeministri konfirmoi se qeveria permes nje akti normativ ka vendosur te rrise deficitin buxhetor.

“Behet e mundur mbajtja ne limitet e pranueshme te deficitit buxhetor, ne 4.2 nga 4.5”, ka deklaruar Berisha.

Kjo sipas eksperteve, vendimi i qeverise eshte i paligjshem sepse anashkalon Kuvendin, i cili eshte institucioni qe vendos kufirin per borxhin shteteror.

“Akti normativ i miratuar cdo dite ne vetevete perben nje shperdorim te Kushtetutes sepse anashkalon vendimmarrjen e Kuvendit”, ka shtuar Berberi.

Por me shume se sa mosrealizimet e ketij viti, ekspertet i druhen situates financiare te qeverise per vitin e ardhshem.

Adriana Berberi thote se buxheti i vitit 2010 eshte qe tani me risk te larte dhe mund te kercenoje stabilitetin financiar te vendit.

Top Channel