Kanceri, zbulohet molekula qe e parandalon

14/12/2009 10:20

Shkencetaret italiane kane bere nje hap te madh ne luften kunder kancerit.

Behet fjale per zbulimin e nje molekule qe parandalon plakjen e qelizave, fenomen qe favorizon zhvillimin e kancerit. Bruno Amati nga Instituti Europian i Onkologjise thote se kjo molekule quhet “Cdk2” dhe ajo vepron me genin myc per te ndaluar zhvillimin e tumorit.

“Aktualisht jane prodhuar ilace me permbajtje te Cdk2, ilace qe ne te ardhmen mund te perdoren si terapi kunder tumoreve te lidhur me shperndarjen e genit myc”, thekson Amati.

Eksperimentet kryesore jane bere me minj dhe shkenca eshte ende larg ne kete drejtim, pasi kontrolli i qelizave “Cdk2” tek njeriu mund te kete nje sjellje shume te ndryshme.

Top Channel