Rritje ekonomike apo evazion?

21/09/2009 15:05

Rezultatet fiskale te qeverise Berisha gjate viti 2009 luhaten mes rritjes ekonomike te madje dhe evazionit te larte fiskal.

Qeveria ende nuk ka mundur t’i kete te dy keta tregues pozitive njeheresh. Te dhenat zyrtare te vete Ministrise se Financave tregojne se te ardhurat ne buxhet kane patur kete vit ritmin me te ulet te rritjes edhe pse qeveria nuk ka ulur asnje takse gjate ketij periudhe, por perkundrazi ka rritur disa prej tyre, e kryesisht akcizat.  

Ne 7 muajt e pare te ketij viti te ardhurat nga tatimet dhe doganat, ato qe mblidhen direkt nga qeveria qendrore, arriten ne 119.5 miliarde leke me me rritje reale duke zbitur efektin e inflacionit  vetem 3 perqind.

Duke ju referuar te dhenave zyrtare te buxhetit, ne rastin me te mire per financat, nese rritja ekonomike do te ishte kater per qind, te ardhurat nga tatimet dhe doganat  nga 18.2 per qind qe ishin ne vitin 2008 do  te zbrisnin ne 18 per qind te produktit te brendshem bruto.

Nese rritja ekonomike do te jete 6 perqind sikunder pretendon dhe mbron qeveria, te ardhurat  e mbledhuara aktualisht nga tatimet dhe doganat do te binin ne 17.6 %  raport me GDP duke qene fillesa e renies per here te pare qe pas vitit 1997.

Ne kete pike qeverise do t’i duhet te beje serish llogaritjet e treguesve kombetare, per te gjetur se cili eshte problemi i vertete, ai i nje parashikimi te ekzagjeruar per rritjen ekonomike, apo financat po humbasin betejen me informalitetin, nje nga kartat me te forta qeverise se demokrateve dhe kryeministrit Berisha.

Top Channel