Shqiperia shton gazrat ne ajer

16/09/2009 15:40

Shqiperia eshte nje nder vendet qe mund te shese kreditet e karbonit dhe te perfitoje 10 deri ne 25 milion euro, para qe do te investohen ne vend ne formen e projekteve.

Por ambientalistet pohojne se ngritja e TEC-it me qymyr ne Porto Romano dhe te fabrikave te cimentos ne shume zona te vendit do te sjelle rritje te dioksitit te karbonit ne ajer dhe ulje te krediteteve te oksidit te karbonit.

Ndryshe nga ambientalistet zevendesministri i Mjedisit mendon se keto projekte mund te shfrytezohen per te thithur me shume investime ne vend nga te huajt.

Hollimi i shtreses se ozonit, por edhe kercenimi i globit nga efekti sere jane kthyer ne ceshtje te debatit te nxehte nderkombetar. Rritja e dioksidit te karbonit ne ajer dhe i elementeve te tjere kimike sjellin ndotjen e ajrit dhe te pengon rigjenerimin e shtreses se ozonit, qe mbron token nga rrezet ultraviolet.

Ne diten boterore te Ozonit, shkencetaret kane rikujtuar se shterrimi i ozonit pritet te arrije kulmin ne 2010. Nese kjo shtrese shterron, atehere do te kemi demtim te jetes ne toke, te njeriut, flores dhe faunes.

Top Channel