Berisha perplaset me financat

27/08/2009 16:05

Ne baze te deklarates se nje dite me pare te kryeministrit, eksperte te njohur te financave publike, njekohesisht hartues te disa buxheteve gjate dy dekadave te fundit, paralajmerojne se ndryshimi i formules se parave te privatizimit do te rriste direkt interesat qe Shqiperia paguan per shlyerjen e borxhit.

“Ne kushtet e tejkalimit te kufirit qe kemi sot, them se do ndikoje negativisht qe ne pjesen e pare, pasi do rriten shpenzimet joproduktive”, deklaron Gjergj Teneqexhi, ish-drejtor i buxhetit ne Ministrine e Financave.

Por ende mbetet mister se si do ndryshoje formula pasi Ministria e Financave, nje dite pas deklarates se kryeministrit ka dhene nje version krejt te kundert nga ai i shefit te qeverise ne nje perpjekje per te korrigjuar qendrimin.

“Formula do te zbatohet ne menyre te rrepte, sic eshte caktuar ne marreveshjet me FMN. 50% te te ardhurave do te shkojne per investime publike dhe 50% per ulje borxhi”, shprehet zevendesministri i Financave Sherefedin Shehu.

Madje, dy institucionet kane parashikime te kunderta edhe per menaxhimin e borxhit publik gjate ketij viti.

“Ne baze te llogarive qe jane bere deri tani, stoku i borxhit do te ulet me 15 miliarde leke”, shton Shehu.

Tashme, qeveria ka zyrtarizuar rishikimin e buxhetit te shtetit per vitin 2009, i cili do t’i paraqitet Parlamentit ne shtator per miratim. Ministria e Financave thote se ka ne dispozicion 27 miliarde leke nga privatizimet, te cilat do te trupezohen ne draftin e ri te buxhetit dhe do shpenzohen brenda vitit 2009.

Keto fonde do te bejne te mundur qe investimet publike te rriten serish me 13.5 miliarde leke me shume se sa ishin parashikuar ne fillim te vitit, ndersa deficiti te mbetet i pandryshuar brenda nivelit 4 per qind.

Top Channel