Shqiperia rekord aksidentesh

01/08/2009 15:30

Studimet tregojne se Shqiperia ka 10 te vdekur per 15 mije banore, nje numer qe eshte 3.5 here me i larte se ai i vendeve te Europes Lindore.

Specialistet sqarojne se numri i larte i te vdekurve ne Shqiperi si pasoje e aksidenteve vjen si pasoje e nje infrastrukture rrugore te dobet dhe mosrespektim te rregullave te qarkullimit rrugor.

Specialistet e Institutit te Shendetit Publik rekomandojne marrjen e nje sere masash nga qeveria shqiptare, nje detyrim ky per te gjitha vendet e Bashkimit Europian te cilat brenda vitit 2012 duhet te reduktojne ne 50 % numrin e aksidenteve.

Specialistet kane kerkuar qe te rishikohet shpejtesia e levizjes ne qytete, por edhe jashte saj. Nje pike e rendesishme eshte jo vetem ndertimi i rrugeve dhe permiresimi i atyre egzistuese por edhe pajisja me sinjalistike.

Nje pike shume e rendesishme per parandalimin e aksidenteve eshte vendosja ne akse qendrore apo ne kryqezime i radareve dhe i kamerave per kontrollin e shpejtesise, si dhe pajisje per matjen e alkoolit.

Studimet kane treguar se shoferet e rinj, jane shkaktare te aksidenteve rrugore, cka ka bere qe specialistet te kerkojne rritjen e kerkesave per pajisjen me leje drejtimi te personave qe marrin patente.

Top Channel