Patos, qytetaret thahen per uje

20/07/2009 08:15

Banoret e qytetit te Patosit edhe pse 8 kilometra larg qytetit te Fierit, prej javesh po vuajne mungesen e ujit te pijshem.

Ne cezmat e tyre uji gjate tri javeve te fundit ka ardhur me orar te reduktuar. Koha e furnizimit me uje eshte nje here ne 48 ore ose ndryshe nje here ne dy dite.

Banoret u jane drejtuar burimeve natyrore, por edhe ata jane zaptuar e tjetersuar ne rrjedhe, keshtu qe ke tij komunitetit i mbetet te freskohet e te mbaroje pune vetem kur te vije uji, edhe pse me orar te reduktuar. Prej disa javesh, Patosi nuk po furnizohet rregullisht me uje duke krijuar keshtu probleme me banore te cilet nuk kane asnje alternative tjeter per te euar uje ne shtepite e tyre.Sipas banoreve, uji vjen vetem ne mengjes, nje here ne dy dite.
 “Nuk kemi uje. Edhe kur vjen nje here ne dy apo tri dite, vjen pa presion dhe qendron vetem nje ore e gjysme. Nuk durohet vapa edhe pa uje”, tha Qemal Brakaj, banor i lagjes “1 Maji” ne qytetin e Patosit. “As me pompa nuk po arrijme te sigurojme uje ne banoret e kateve te siperme te pallateve. Prisnim me shume kete vere, por u thame. Na u dogjen pompat dhe depozitat qe kemi blere jane thare teresisht”, tha Agim Mile.

Sipas banoreve, mesohet se ne te gjitha lagjet uji nuk vjen prej tri javesh dhe kufizimet ne furnizim jane bere edhe me te parregullta ditet e fundit. Keto dite furnizimi me uje i ka kaluar te 48 oret. Banoret te thone se u jane drejtuar burimeve te dikurshme natyrore, si pompa e Akullit, burimi i Lajthise, burimi tek Uzina Mekanike, burimi i Krapsit. Po ashtu, banoret u jane drejtuar edhe puseve te shpuar ne disa banesa. Por keto burime e kane ujin jo te paster dhe disa prej tyre tashme jane thare.

Konkretisht, nga analizat e Inspektoratit te Higjienes pompa e Akullit e ka ujin e ndotur dhe me perqindje te larte bakteriale. Autoritetet e shendetesise kane sqaruar se ky uje nuk duhet te konsumohet, sepse nuk eshte i paster.
Nderkohe qe sipas analizave te higjienes te gjitha puset private te qytetit te Patosit jane me uje te pakonsumueshem. Ato rezultojne me ndotje dhe me ngarkese bakteriologjike mbi normat e lejuara. Sakaq, banoret e Patosit kane gjetur nje zgjidhje alternative per te pasur pak me shume uje ne shtepi, por me kosto me te larte. Ata e blejne ujin e pijshem dhe e perdorin edhe per t’u freskuar apo per te pastruar dicka, sado e vogel te jete ajo.

Ne Ndermarrjen e Ujesjellesit te Patosit sqarohet zyrtarisht se stacioni i Varibopit nga ku furnizohet me uje qyteti i Patosit dhe disa rrethina te tij eshte ne avari si shkak i disa defekteve ne pompa. Gjithashtu, Ndermarrja e Ujesjellesit Patos shpjegon po ashtu se jane thare disa nga puset e stacionit. Ne disa pus-shpime te tjera nderhyrjet e kryera nga fshataret kane bere qe uji ne piken perfundimtare te rrjetit ne Patos te jete pa presion.

Sakaq, Ndermarrja e Ujesjellesit sqaron se do te nderhyje ne menyre te menjehershme. Por si ne te gjithe sektoret e tjere edhe ne Drejtorine e Ujesjellesit ka nisur zbatimi i grafikut te pushimeve verore. Nje pjese e administrates ndodhet me leje te zakonshme.  
 

Top Channel