Shpiket soba ekologjike, kushton 5 dollare

09/04/2009 14:30

Kur Jon Bohmer nisi punen per nje projekt te thjeshte, nuk besoi se do te gjente zgjidhjen per nje nga problemet me te medha te botes. Ai prodhoi nje sobe ekologjike, qe punon me energjine diellore dhe kushton vetem 5 dollare.

Shpikja e tij perbehet nga dy kuti kartoni qe futen brenda njera-tjetres dhe nje mbulese akrilik qe thith rrezet e diellit. Kutia e brendshme lyhet me boje te zeze, ndersa ajo e jashtme mbulohet me flete alumini, qe ndihmon ne perqendrimin e nxehtesise. Rrezet arrijne te ngrohin soben, qe eshte ne gjendje te gatuaje gjellen, te pjeke buken dhe te zieje ujin.

Ne vendet ne zhvillim nje pajisje e tille largon njerezit nga prerja e drureve per zjarr. Fale mundesise se zierjes se ujit, kjo pajisje e thjeshte shpeton gjithashtu miliona femije, qe vdesin nga konsumi i ujit te ndotur.

Shpikja e Bohmer fitoi nje konkurs te organizuar nga Forumi per te Ardhmen, nje shoqate hmanitare dhe gazeta Financial Times, qe synonte te zgjidhte shpiken me praktike per te luftuar edhe ndryshimet e klimes. Shpikja e tij mundi 300 zbulime te tjera, mes te cilave nje makine qe kthen drurin dhe materiale te tjera organike ne qymyrdruri.

Bohmer e pagezoi pajisjen e tij me emrin Kyoto Box, duke iu referuar traktatit te Kyotos per reduktimin e ngrohjes globale. Shpikja e tij mund te prodhohet ne fabrikat e kartonave. Prodhimet e para kane nisur ne Kenia, vend ku edhe jeton shpikesi norvegjez.

Top Channel