Emri sot i fshatit dikur qytet quhet Pllanë. Gjendet në Lezhë. Dikur quhej Basania. Kjo në shtetin e parë të Arbrit.

Një qytet ilir i zhvilluar në shek VI-IV p.e.s. që hyn në 50-të qytetet e humbura ilire ku nuk ka më asnjë shenjë sipërfaqësore veç gurëve mbetur.

Ilnisa Agolli ishte aty kësaj here. Ajo tregon gjithçka ç’ka mbetur nga një fshat që e ka fshirë historia. Por si është e mundur që ky fshat dikur ka qenë një qytet ilir?

Si jetohet sot, në këtë fshat të Lezhës? A ruhen traditat dhe si të mirëpresin banorët aty? Pse ura lidhëse në këtë qytet sot fshat, ishte Shufadaja (dikur port ku ankoroheshin anijet) në trevën e Kurbinit?

Tjetër fshat i periudhës ilire ku deti vinte deri aty dhe ankoroheshin anijet. Po sot, sot ç’bëhet këtu?

Ndiq Fshatrat e Shqipërisë më poshtë:

Top Channel