Qymyri nga mbetjet bimore ndihmon në uljen e emetimit të dyoksidit të karbonit

06/01/2020 11:27

Qymyri i bërë nga mbetjet bimore mund të ndihmojë në shkurtimin e emetimeve vjetore të dyoksidit të karbonit me më shumë se 730 milion ton deri në vitin 2030, sipas një studimi të ri nga Kina.

Studiuesit e Universitetit të Shkencës dhe Teknologjisë në Kinë thonë se bio-qymyri gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e furnizimeve ushqimore duke zëvendësuar karburantet bio të bëra nga drithërat.

Ekipi thotë se nëse qymyri zëvendësohet me alternativën e tyre të bazuar në bimë, të bërë nga mbeturinat pyjore dhe bujqësore, atëherë miliona ton karboni nuk do të emitoheshin.

Bio-qymyri që ata prodhuan është një nënprodukt i ngurtë ‘me efiçiencë të energjisë’ të bio-vajit distilues – një ‘produkt bimor’ ekzistues për të cilin ata thonë se është “shumë korroziv dhe joefikas”.

Ekipi vlerëson se deri në vitin 2030 rreth 400 milion ton ‘bio-qymyr’ mund të prodhoheshin çdo vit, të gjitha këto mund të zëvendësonin drejtpërdrejt karburantin fosil.

Bio-qymyri mund të ‘ndihmojë në ndjekjen e shpejtë të përpjekjeve për zbutjen e ndryshimeve klimatike, duke siguruar një mundësi të arritshme për vendet në zhvillim që të ndërpresin lëndët djegëse fosile konvencionale për energjinë e rinovuar’, thotë ekipi.

Studiuesit thonë se mundësi të tjera të tilla si bio-gazi përfshijnë ‘zhytjen në furnizimin me ushqim’, diçka që shumë vende në zhvillim nuk kanë burime për të bërë.

Bio-vaji i sintetizuar nga dekompozimi termik i mbeturinave bimore është identifikuar si një alternative për biokarburantet me bazë kokërr për disa kohë, thotë ekipi.

“Vajrat bio janë fuqishëm gërryes, kimikisht të paqëndrueshëm dhe prodhojnë relativisht pak nxehtësi gjatë djegies – kështu që nuk përdoren gjerësisht.”

Ekipi i Kinës vendosi të provojë dhe të prodhojë një formë të karburantit me veti më të dëshirueshme – përfshirë gjenerimin më të mirë të nxehtësisë gjatë djegies.

Studiuesi kryesor Bin-Hai Cheng dhe kolegët e tij përdorën procese konvencionale, të shkallëzueshme të inxhinierisë kimike për të distiluar bio-vajin e bërë nga pesë mbeturina të bimëve të zakonshme.

Ekipi studioi bio-qymyrin e ri të krijuar nga lëvozhga e orizit dhe zbuloi se ishte termikisht i qëndrueshëm dhe kishte një mundësi energjie të barabartë me thëngjijtë me bazë fosile komerciale.

Bio-qymyri përmbante nivele shumë të ulëta të kadmiumit, plumbit, zinkut dhe manganit, pa bakër ose nikel të dallueshëm.

“Kjo sugjeron se nuk do të kontribuonte në ndotjen e ajrit të lidhur me metale të lidhura me çështjet shëndetësore”, tha Cheng.

Studimi është botuar në revistën ‘Science Advances’, transmeton KosovaPress.

Top Channel