Radio Gjakova kremton 4 dekada punë, vlerësohet si simbol i qytetit

09/11/2019 19:54

Gjakova sot kremtoi një jubile të rëndësishëm të themelimit të mediumit të parë të saj të informimit, 40-vjetorin e punës dhe të veprimtarisë së Radio Gjakovës.

Për katër dekada të veprimtarisë së kësaj radioje, sot në Pallatin e Kulturës “Adim Vokshi” në Gjakovë u organizua një akademi solmene, ku u tha se radioja e këtij qyteti la gjurmë të pashlyeshme jo vetëm në informimin e drejtë dhe të gjithanshëm të qytetarëve, por edhe në kultivimin e vlerave të mirëfillta kombëtare të kulturës, artit dhe muzikës.Në fund të viteve të 70-ta kur Gjakova po përjetonte një zhvillim të gjithanshëm, më 9 nëntor të vitit 1979, për herë të parë në historikun e Gjakovës nisi punën Radio Gjakova. Drejtori aktual i Radio Gjakovës, Skënder Gola në fjalën e tij në këtë akademi tha se mediumi që drejton ka kaluar në shumë sfida. Ai përmendi korrikun e vitit 1990 kur pushteti i atëhershëm okupues serb i dëboi dhunshëm nga puna.Për 9 vitet pasuese, Radio-Gjakova nuk foli shqip. Punonjësit e saj u nxorën në rrugë nga pushtuesit serbë dhe popullsisë me rreth 98% shqiptarë iu imponua radio-program në gjuhën serbe. Megjithatë, më 14 qershor të vitit 1999, në ditën e çlirimit të Gjakovës nga okupimi serb, serish jehoi në eter fjala shqipe: “Ju flet Radio-Gjakova”. Për Golën, kjo ishte rilindja e dytë e Radio-Gjakovës.Gjithsesi, duke rikujtuar nisjen e punës së radios para 40 vitesh, Gola tha se ajo u cilësua si fitore për sistemin e informimit në Kosovë.
“Për katër dekada të veprimtarisë së saj, Radio Gjakova la gjurmë të pashlyeshme jo vetëm në informimin e drejt dhe të gjithanshëm të qytetarëve por edhe në kultivimin e vlerave të mirëfillta kombëtare të kulturës, artit dhe muzikës. Në fund të viteve të 70-ta kur Gjakova po përjetonte një zhvillim të gjithanshëm, mozaikut të strukturës së institucioneve, iu shtua edhe një segment i rëndësishëm i informimit dhe kulturës. Pikërisht tash e 40 vite më parë, në ditën e sotme të nëntorin të vitit 1979, për herë të parë në historikun e Gjakovës nisi punën Radio Gjakova, dhe u dëgjua në etër ‘Ju flet Radio Gjakova’. Ishte kjo një fitore jo vetëm për Gjakovën dhe rrethinën e saj, por edhe një hallkë e re në vargun e radio-stacioneve lokale, që rrumbullakonte sistemin e informimit gjithëpërfshirës në Kosovë”, tha ai.Në dekadën e katërt të punës, synimet ambicioze të redaksisë së këtij mediumi janë që Radio Gjakovën ta shndërrojmë edhe në qendër televizive, por në mungesë të bazës së nevojshme materiale, u tha se synimet mbetet të presin ditë më të mira.Në mungesë të kryetarit të Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, në emër të Kuvendit Komunal uroi drejtoresha e Kulturës, Saranda Hyseni, e cila tha se radio edhe pse ishte sfiduar në këto 40 vite nuk e ka tradhtuar misionin dhe dëgjuesin e saj besnik. Ajo tha se Radio Gjakova është simbol i këtij qyteti dhe një vlerë të shtuar për komunën. Hyseni uroi që zëri i kësaj radioje të dëgjohet në tërë vendin dhe jo në rajonin e Gjakovës.
“Uroj dhe besoj që Radio Gjakova të mos jetë vetëm në këto valë, të mos ketë vetëm këtë shtrirje territorial që ka, por shtrirja e saj e dëgjueshmërisë të jetë edhe më e gjerë, sepse e meriton. Gjithmonë e kemi dëgjuar zëra të bukur e nuk meritojmë vetëm ne, por këta zëra të bukur të dëgjohen edhe më tutje sesa në territorin e komunës së Gjakovës”, tha Hyseni.Në fund të kësaj akademie, Radio Gjakova nderoi të gjithë punonjësit e saj, ndërsa në skenën e pallatit të kulturës u panë edhe punëtorët e parë të cilët kishin nisur punën para 40 vitesh, një pjesë e të cilëve tashmë edhe në pension, raporton KosovaPress.

Top Channel