Diabeti? Varet nga stili i jeteses

28/04/2009 20:20

Nje studim i koheve te fundit zbulon lidhjen mes stilit te jeteses dhe diabetit te grades se dyte qe mendohet se ndikohet shume nga menyra e te jetuarit tek nje njeri pas moshes 65 vjecare.

Nje grup kerkuesish ne “Harvard School of Public Health” te Bostonit. Ne studim kane marre pjese rreth 4800 gra e burra mbi 65 vjec, jetesa e te cileve eshte studiuar per 10 vjet. Ne momentin e fillimit te studimeve, asnje prej te moshuarve nuk vuante nga diabeti, ndersa 337 prej tyre u semuren pasi kishin te njejtin stil jetese.

Sipas studimit te publikuar ne “Archives of Internal Medicine”, shkaktaret kryesore te shfaqjes se diabetit jane, aktiviteti i ulet fizik, dieta e crregullt, duhani dhe alkooli. Nese keto faktore nuk merren parasysh, atehere mundesia per tu prekur nga deiabeti pas kesaj moshe, eshte 89 % me e larte tek ata persona qe nuk i rrespektojne normat.

Top Channel