Kush erdhi i pari? Zbulohet misteri i pemëve 1000-vjeçare, studimi: Baobabët ikonikë gjigande….

25/06/2024 09:55

Për miliona vjet, baobabët e fuqishëm kanë qëndruar rojtarë në tre toka të ndryshme, duke i bërë njëri-tjetrit një pyetje ekzistenciale: Kush erdhi i pari?

Pemët gjigante, të fryrë nga trungu dhe me kulm, janë të pagabueshme. Baobabët mund të jetojnë për më shumë se 1000 vjet, duke vepruar si specie kryesore në mjediset pyjore të thata në Madagaskar, një zonë e Afrikës kontinentale dhe Australisë veriperëndimore.

E njohur si “nëna e pyllit” dhe “pema e jetës”, pothuajse çdo pjesë e pemës mund të përdoret nga njerëzit dhe kafshët, që do të thotë se ato kanë një vlerë të madhe për çdo ekosistem ku ata banojnë.

Reputacioni i tyre është djegur vetëm nga misteri se nga e kanë origjinën. Deri më tani, shkencës i është dashur të merret me hipoteza të shumta kontradiktore – teoria mbizotëruese është se ato vinin nga Afrika kontinentale. Jo kështu, sipas një studimi të botuar muajin e kaluar në revistën Nature.

Një ekip akademikësh ndërkombëtarë renditi me sukses gjenomet e secilës prej tetë specieve baobab, duke ekzaminuar marrëdhëniet e tyre me njëri-tjetrin dhe arriti në përfundimin se ato e kishin origjinën në Madagaskar.

Lajmi vjen pasi pemët përballen me një rënie të mprehtë në ishull, shtëpia e gjashtë llojeve baobab, me një të ngjarë të zhduket deri në vitin 2080 sipas studimit, nëse nuk ndërmerren ndërhyrje të rëndësishme.

Biologët kishin luftuar për të përcaktuar origjinën e pemës, pasi nuk ishin zbuluar fosile të baobabëve të lashtë apo paraardhësve të tyre, shpjegoi Dr. Wan Jun-Nan, një nga autorët e studimit, një studiues në Kopshtin Botanik Wuhan në Hubei, Kinë.

Të dhënat gjenetike që ishin marrë nga baobabët në studimet e mëparshme ishin të kufizuara, vazhdoi ai. Por me sekuencën e parë të plotë të gjenomit të secilës specie, “ne mund të tregojmë një histori të mirë për historinë evolucionare”, argumentoi ai.

Kjo histori fillon me ngritjen e baobabëve në Madagaskar rreth 21 milion vjet më parë, përpara se gjinia (emri shkencor Adansonia ) të fillonte të diversifikohej dhe dy specie të shkonin në Afrikë dhe Australi rreth 12 milion vjet më parë. Kjo ndodhi shumë kohë pas ndarjes së “superkontinentit” Gondwana, kështu që baobab ka të ngjarë të jetë përhapur përmes farave të bartura përtej oqeanit në mbeturinat lundruese të shkaktuara nga përmbytjet e shpejta, sipas studiuesve.

Studimi, një bashkëpunim midis Kopshteve Botanik Wuhan, Kinë, Kopshteve Botanik Mbretëror në Mbretërinë e Bashkuar, Universitetit të Antananarivo në Madagaskar dhe Universitetit Queen Mary të Londrës, ishte gjithashtu në gjendje të gjurmonte rrjedhën e gjeneve ndërspeciale të tetë llojeve të baobabit për hera e parë.

Këto të dhëna, të cilat demonstruan diversitet të ulët gjenetik midis dy specieve, dhe bashkim të një specieje me një specie tjetër më të populluar, ofron njohuri për konkurrencën midis baobabëve sot, tha Dr. Wan, dhe mund të ndihmojë në mbrojtjen e pemëve të së nesërmes. Modelimi i klimës tregoi se speciet mund të zhdukeshin brenda 50 viteve pa ndërhyrje më të madhe.

Modelimi i studimit arriti në përfundimin se gama e specieve baobab është zvogëluar në ishull për mijëvjeçarë, me ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit dhe shpyllëzimin e vazhdueshëm që përkeqësojnë tkurrjen dhe fragmentimin e popullatave të baobabëve në dekadat e fundit.

Ndërsa përshëndeti zbulimin, ai pranoi kufizimet e studimit – vetëm një individ për specie u rendit – megjithëse shpresonte se kërkimet e ardhshme do të zgjeronin marrjen e mostrave dhe do t’u përgjigjen pyetjeve të mëtejshme të pazgjidhura rreth pemëve.

Gjasat për të gjetur prova fosile për të vulosur përfundimet e të dhënave gjenetike janë të pakta, pranoi Dr. Wan. Pra, ndoshta këto pemë madhështore mund të ruajnë një pjesë të misterit të tyre në fund të fundit./ CNN

Top Channel