Tymi i zjarreve merr jetë njerëzish para kohe, studimi: Në një dekadë në Kaliforni kanë vdekur 50 mijë njerëz, shkak grimcat toksike

08/06/2024 07:26

Më shumë se 50,000 njerëz kanë vdekur para kohe në Kaliforni, gjatë një dekade për shkak të ekspozimit ndaj grimcave toksike në tymin e zjarrit, sipas një studimi të ri.

Zjarret e egra krijojnë tym që përmban PM2.5, grimca të vogla afërsisht një të tretën e flokut të njeriut që mund të futen thellë në mushkëri dhe të hyjnë në qarkullimin e gjakut. Grimcat janë lidhur me kushte të shumta shëndetësore dhe vdekje të parakohshme. Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se tymi i zjarrit po ekspozon miliona njerëz në SHBA ndaj ndotësve të dëmshëm.

Në një studim të botuar në Science Advances këtë javë, studiuesit përdorën një model të ri epidemiologjik për të ekzaminuar ndikimet e ekspozimit të zjarrit PM2.5 midis 2008-2018: një periudhë që përfshin disa nga stinët më shkatërruese dhe vdekjeprurëse të zjarrit të shtetit. Sipas studimit, kishte të paktën 52,480 vdekje të parakohshme që i atribuohen ekspozimit ndaj grimcave të thithshme nga zjarret, dhe të paktën 432 miliardë dollarë në shpenzimet shëndetësore të lidhura me ekspozimin.

Hulumtimi është i pari që vlerëson ndikimet afatgjata të ekspozimit kronik ndaj PM2.5 në mënyrë specifike nga zjarret, dhe ka implikime të rëndësishme për Kaliforninë, tha Rachel Connolly, një autore e studimit. Rezultatet sugjerojnë se zjarret janë përgjegjëse për më shumë vdekje dhe ndikime më të mëdha ekonomike sesa kanë treguar studimet e mëparshme.

“Gjetjet janë me të vërtetë një thirrje për veprim për menaxhimin e pyjeve dhe zbutjen e ndryshimeve klimatike,” tha Connolly, i cili është drejtor i projektit në Qendrën UCLA Luskin për Inovacionin dhe gjithashtu punon në Shkollën Fielding të Shëndetit Publik.

Studiuesit sapo kanë filluar të kuptojnë ndikimet e ekspozimit të PM2.5 në shëndetin e njeriut, por grimcat mund të zvogëlojnë funksionin e mushkërive dhe të përkeqësojnë kushtet ekzistuese shëndetësore, duke përfshirë problemet e frymëmarrjes dhe sëmundjet e zemrës.

Grimcat nga zjarret mund të jenë më të dëmshme për shëndetin e njeriut sesa nga burime të tjera, raporton studimi dhe shoqërohet me sëmundje të frymëmarrjes dhe rritje të shtrimeve në spital. Studime të tjera kanë lidhur ekspozimin ndaj tymit të zjarrit me rrezikun e shtuar të sulmeve në zemër dhe lindjeve të parakohshme.

Kalifornia ka parë zjarre të shumta shkatërruese në vitet e fundit, duke përfshirë një sezon historikisht brutal në 2020, gjatë të cilit 31 njerëz vdiqën dhe qielli në të gjithë perëndimin amerikan u kthye në një portokalli të frikshme, duke ekspozuar 25 milionë njerëz ndaj ajrit toksik nga zjarret.

Ekspertët dhe shkencëtarët ia kanë atribuar intensitetit në rritje të zjarreve në vitet e politikave të gabuara të shuarjes së zjarrit, praktikave të menaxhimit të pyjeve dhe një peizazhi që është bërë më i nxehtë dhe më i thatë në mes të krizës klimatike. Fatkeqësitë kanë vrarë dhjetëra njerëz, kanë shkatërruar komunitete dhe kanë ekspozuar miliona ndaj tymit të zjarrit.

Top Channel