“Qendra e emigrantëve hapet në 1 gusht”/ Meloni: Të lëmë gjithçka pas krahëve, u hap një fazë e re për menaxhimin e fluksit emigrator

05/06/2024 13:53

Kryeministrja italiane, Georgia Meloni, pasi inspektoi strukturat pritëse dhe akomoduese në Shëngjin dhe Gjadër të emigrantëve që do vijnë nga Italia, u shpreh se qendra do të hapet në 1 gusht.

Meloni theksoi se siguria do të garantohet nga autoritet italiane dhe me këtë marrëveshje, është hapur një fazë e re për menaxhimin e fluksit emigrator.

“Do të ketë edhe një zonë ku do të mbahen emigrantë, ‘të burgosur’, nëse do të kryhen vepra penale. Siguria do të garantohet nga autoritet italiane. Do të jetë e hapur që nga 1 gusht 2024. Ka pasur komente edhe për kohën e ngritjes së strukturës. Na kanë akuzuar që po ngrinim një qendër si Guantanamo, pastaj na kritikuan për vonesa. Jam e bindur që gjërat do të funksionojmë. Është hapur një fazë e re për menaxhimin e fluksit emigrator. Mund të shërbejë edhe për vende të tjera. Duam të lëmë gjithçka pas krahëve dhe t’u themi që do e realizojmë me sukses. Vonesa prej 2 muajsh është prej terrenit disi të vështirë në Gjadër, por këto qendra do të shërbejnë për problemin që vijon që prej ’91. Nga vendet të quajtura të sigurta, kanë mbërritur në Itali 11 mijë persona. Gjysma prej tyre janë subjekte vulnerabël”.

Nga Shëngjini, Meloni iu përgjigj akuzave të opozitës për kostot e transportit që qeveria italiane do të paguajë për transportin, akomodimin dhe sigurinë e emigrantëve.

“Një garë për sa i përket shpenzimeve të transportit, që arrin 13.5 milionë euro, edhe për sa i përket situatës në Detin e Kuq apo Mesdhe do të shohim mundësinë e trajtimit të këtyre emigrantëve. Jemi të bindur se këto shpenzime nuk duhet të konsiderohen si shpenzime shtesë, sepse edhe në Itali do të kishte kosto. Mund të jetë një mjet i fuqishëm për të penguar emigrantët që të mbërrijnë në brigjet tona. Mund të jetë një instrument për të luftuar trafikun e qenieve njerëzore. Këtë vit, kemi arritur edhe një ulje prej 60% të emigrantëve të paligjshëm, për rrjedhojë edhe kostot janë ulur. Me kapacitetin e këtyre qendrave, ne në Itali do të kursejmë rreth 136 milionë euro. Jemi mjaft të kënaqur, dua të falënderoj të gjithë ata që e bënë të mundur të gjithë këtë”.

Në nëntor të vitit të kaluar, kryeministri Edi Rama dhe homologia italiane, Georgia Meloni, firmosën në Itali marrëveshjen për strehimin në vendin tonë, të emigrantëve të paligjshëm që mbërrijnë në Itali, deri në shqyrtimin e kërkesave. Më pas, në Shëngjin dhe Gjadër, nisi puna për ngritjen e strukturave akomoduese, që vetë Meloni i inspektoi sot nga afër, nëpërmjet një vizite blic.

Aktualisht, struktura pritëse e emigrantëve në portin e Shëngjin, është marrë në dorëzimin nga autoritetet italiane dhe ruhet nga policë italianë. Ndërkohë, në Gjadër, vijon procesi i ndërtimit të ambienteve akomoduese për emigrantët.

Top Channel