Një viktimë dhe dhjetëra të plagosur/ Aksidenti ajror në Singapor, si ndikojnë ndryshimet klimatike tek turbulencat

21/05/2024 20:10

Shumica prej nesh kanë përjetuar turbulenca gjatë udhëtimit, por këto mund të bëhen më të ashpra për shkak të ndryshimeve klimatike.

CNN shkruan se turbulencat e forta mund të vënë në rrezik edhe personat që kanë udhëtuar shumë, kjo bazuar edhe në rastin më të fundit ku një person humbi jetën dhe dhjetëra të tjerë u plagosën pasi fluturimi nuk shkoi siç duhej.

Në aksidentet jo fatale, turbulenca është shkaku kryesor i lëndimeve të stjuardesave dhe pasagjerëve, sipas Administratës Federale të Aviacionit, dhe është një nga llojet më të zakonshme të aksidenteve ajrore sot, sipas Bordit Kombëtar të Sigurisë së Transportit të SHBA-së.

Sipas Qendrës Kombëtare për Kërkime Atmosferike, linjat ajrore amerikane, për shkak të lëndimeve, vonesave dhe dëmtimeve, deri në 500 milionë dollarë në vit.

“Ekziston një shkallë për të matur se sa e fortë është turbulenca. Ka turbulencë të lehtë, e cila është pak e tendosur në rripin tuaj të sigurimit. , por shërbimi i ushqimit mund të vazhdojë dhe ndoshta mund të ecni nëpër kabinë, ndoshta me disa vështirësi. Pastaj ka turbulencë të moderuar, një tendosje të caktuar të rripave të sigurimit, çdo gjë që nuk është e siguruar do të hiqet dhe ecja është e vështirë; stjuardesat zakonisht udhëzohen të zënë vendet e tyre.

Lloji më i keq është turbulenca e fortë: Kjo është më e fortë se graviteti, kështu që mund t’ju fiksojë në sediljen tuaj dhe nëse nuk e mbani rripin e sigurimit, do të hidheni brenda kabinës. Ky është lloji i turbulencës që shkakton lëndime serioze – është e njohur për thyerjen e kockave, për shembull”, tha Paul Williams, një profesor i shkencës atmosferike në Universitetin e Reading në Mbretërinë e Bashkuar, për CNN në 2022.

Rreth 65,000 avionë pësojnë turbulenca të moderuara çdo vit në SHBA, dhe rreth 5,500 përballen me turbulenca të rënda. Megjithatë, këto shifra mund të jenë të destinuara të rriten.

Williams beson se ndryshimi i klimës po modifikon turbulencat dhe filloi ta studiojë këtë temë në vitin 2013.

“Ne kryem disa simulime kompjuterike dhe zbuluam se turbulencat e rënda mund të dyfishohen ose trefishohen në dekadat e ardhshme”, tha ai.

Gjetjet, të cilat më vonë u konfirmuan nga vëzhgimet, nxjerrin në pah një lloj turbulence të quajtur “turbulenca e ajrit të pastër”, e cila nuk është e lidhur me asnjë të dhënë vizuale si stuhitë apo retë. Ndryshe nga turbulencat e zakonshme, ajo godet papritur dhe është e vështirë të shmanget.

Sipas NTSB, midis 2009 dhe 2018, ekuipazhi i fluturimit nuk kishte asnjë paralajmërim në rreth 28% të aksidenteve të lidhura me turbulencat. Analiza e Williams parashikon që turbulencat në ajër të pastër do të rriten ndjeshëm në të gjithë globin deri në periudhën 2050-2080, veçanërisht përgjatë rrugëve më të ngarkuara të fluturimit, dhe lloji më i fortë i turbulencave do të rritet më shumë.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se fluturimi do të jetë më pak i sigurt.

“Aeroplanët nuk do të fillojnë të bien nga qielli, sepse avionët janë ndërtuar me specifikime shumë të larta dhe ata mund të përballojnë turbulencat më të këqija që mund të presin të hasin ndonjëherë, madje edhe në të ardhmen”, tha Williams.

Top Channel