‘Male’ mbeturinash, tym toksik e puseta ta hapura në qytetet më të ndotura të botës (fotot)

14/05/2024 21:34

Në disa nga “qytetet më të ndotura në botë” gjenden male 60m larta mbeturinash disa kilometra të gjata, tym toksik dhe erë e rëndë nga kanalizime të hapura, sipas rrjetit britanik The Sun, që të bëjnë të dyshosh nëse po ecim vërtet “në rrugën e zhvillimit” siç na reklamohet shpesh nga autoritetet.

Rrjeti britanik The Sun rendit të parin për ndotjen kryeqytetin e Indisë, Delhi, ku rezidentët thithin ajrin më të papërshtatshëm në botë, të influencuar nga impjantet e mbeturinave në rrethinat e qytetit si Ghazipur, Bhalswa e Okhla.

Prej mbetjeve të ambalazheve plastike, ushqimit, baterive apo lodrave të prishura e veshjeve të vjetra, më shumë se 10,000 ton mbetje depozitohen aty çdo ditë.

Malet e mbeturinave janë aq të larta sa mund të shihen nga ana tjetër e qytetit, të mbushura me insekte e parazitë, që lëshojnë një erë të padurueshme.

Të dhënat satelitore tregojnë se landfillet e Delhi janë emetuesit kryesorë të gazit metan, duke akumuluar nxehtësi e dyoksid karboni prej rreth 20 vitesh.

Rezidentët në Indi përdorin produkte të freskëta për të gatuar dhe më shumë se 50 përqind e mbetjeve janë të njoma si lëkura perimesh e mbetje ushqimore.

Megjithëse nuk lejohet hyrja në impjantet e mbetjeve shumë rezidentë të Delhi nxjerrin jetesën duke gërmuar në malet e mbeturinave duke zgjedhur materiale si plastikë, xham e metale, për të siguruar pak rupi për vaktin e radhës.

Një nga banorët vendas tha për rrjetin Guardian: “Ndodh shpesh këtu, njerëzit vdesin të rinj nga problemet shëndetësore. Ne e dimë se helmohemi por qeveria nuk do t’ia dijë dhe mbeturinat vijojnë të shkarkohen këtu”.

Një tjetër faktor helmues është djegia e mbeturinave, industrializimi shpejtë dhe mangësitë në zbatimin e rregullave mjedisore që kanë luajtur rolin e tyre në shtimin e ndotjes në Indi, shkruan The Sun.

Prej kësaj 33 milionë banorët e kryeqytetit mund ta kenë jetën e shkurtuar me 11.9 vjet prej ndojtjes së ajrit të tyre, sipas statistikave.

Ne nje liste te hartuar nga IQAir, per monitorimin e ajrit, gjenden shembuj te tjere qytetesh te ndotura:

1. Delhi, India

2. Medan, Indonesia

3. Jakarta, Indonesia

4. Lahore, Pakistan

5. Doha, Qatar

6. Manama, Bahrain

7. Mumbai, India

8. Hangzhou, China

9. Dhaka, Bangladesh

10. Santiago, Chile

/TheSun/

FOTO GALERI
1/5
Rrjeti britanik The Sun rendit të parin për ndotjen kryeqytetin e Indisë, Delhi

Top Channel