Gripi i shpendëve një shqetësim për shkencëtarët në SHBA dhe Europë! Sa të rrezikuar jemi nga një pandemi e re

11/04/2024 08:20

Shkencëtarët në mbarë botën po monitorojnë përhapjen e gripit të shpendëve te gjitarët, duke mbajtur një sy vigjilent për transmetimin e mundshëm të përhapur te njerëzit.

Rreziku i rasteve njerëzore nga gripi i shpendëve, një infeksion me potencial pandemik, sipas ekspertëve, vlerësohet ende të jetë i ulët.

Megjithatë, përhapja te gjitarët është një shqetësim pasi ata janë evolucionarisht më afër njerëzve, duke e bërë më të lehtë për virusin që të përshtatet për të infektuar njerëzit. Shqetësimi i ekspertëve të gripit të shpendëve është ringjallur javët e fundit, me një pacient të prekur nga gripi i shpendëve në SHBA dhe përhapjen e një lloji të virusit te bagëtitë në fermat, në të paktën në gjashtë shtete.

Këto infeksione përfaqësojnë shpërthimin e parë të përhapur të gripit të shpendëve te lopët, duke nxitur ekspertët të monitorojnë nga afër sëmundjen. Përhapja e fermës është shqetësuese sepse njerëzit shpesh vijnë në kontakt me bagëtitë në ferma, duke i dhënë virusit një shans për t’u përhapur.

Top Channel