Së fundmi bëhet e ditur se Apple po eksploron zhvillimin e ‘robotëve në shtëpi’ si sipërmarrja e saj e ardhshme e madhe.

Sipas Business Insider, gjigandi i teknologjisë Apple po e zhvendos fokusin e tij drejt një zone të re zhvillimi. Kjo vjen pas një periudhe të vështirë për Apple, me kompaninë që anuloi planet e saj për të zhvilluar një makinë vetë-drejtuese, për të cilën kishte punuar për vite me radhë.

Apple është goditur gjithashtu nga një padi ‘antitrust’ nga Departamenti i Drejtësisë. Padia përfshin pretendime se kompania mori masa që do të kufizonin funksionalitetin e përdoruesit jashtë platformave të saj, duke i detyruar në mënyrë efektive përdoruesit të blinin produktet e Apple.

Kjo nuk është e gjitha, kompania gjithashtu është duke u përballur me një rënie në shitjet e iPhone në Kinë dhe një gjobë prej 1.8 miliardë dollarësh nga BE për shkeljen e rregullave mbi transmetimin e muzikës.

Tani, kompania po kërkon të lëvizë në një drejtim të ri dhe të eksplorojë ide të reja. Kjo ka përfshirë zhvendosjen e fokusit të saj në zhvillimin e AI pasi konkurrentët e saj në Google, Microsoft dhe OpenAI, të gjithë shkojnë përpara në këtë fushë.

Por një mundësi tjetër është kërkimi i robotikës, të cilën thuhet se filloi ta hetojë në vitin 2019. Doug Field, i cili tani është një drejtues ekzekutiv në Ford, drejtoi projektin i cili po eksploronte gjëra të tilla si dronët e qetë që mund të përdoren në ambiente të mbyllura.

Pas largimit të Field nga kompania në vitin 2021, divizioni i robotikës i Apple u përqendrua më shumë në produktet vendase, sipas Bloomberg. Për të qenë të qartë, megjithatë, kjo është ende në një fazë kryesisht teorike të zhvillimit dhe nuk është e qartë nëse ndonjë pajisje vendase e prodhuar nga Apple do të arrijë deri në tregjet e konsumit.

Megjithatë, ka shenja se kompania po orientohet drejt kësaj. Burimet kanë pohuar se sistemi operativ për makinën e mundshme vetë-drejtuese, përkatësisht SafetyOS, mund të ripërdoret për robotë.

Bloomberg gjithashtu ka raportuar se të paktën një inxhinier i cili më parë ka punuar në projektin fatkeq të makinave është zhvendosur në divizionin e robotikës. Sa i përket vetë robotikës në shtëpi, ato nuk janë një fushë e re zhvillimi. Nuk është e qartë saktësisht se çfarë mund të rezultojnë zhvillimet e robotikës shtëpiake të Apple. Një burim i tha Bloomberg se një projekt përfshin një ‘robot celular’, i cili ndjek përdoruesit nëpër shtëpitë e tyre.

Një tjetër thashetheme është për një pajisje të avancuar tavoline e cila mund të përdorë robotikë për të lëvizur një ekran. Sido që të jetë, Apple është i shtyrë nga ndjekja e ‘gjësë tjetër të madhe’ që nga krijimi i iPhone, megjithëse përputhja me suksesin dhe ndikimin e iPhone nuk do të jetë e pamundur.

Top Channel