OpenAI do të emërojë Emmett Shear si shefin e saj të përkohshëm ekzekutiv vetëm 48 orë pas shkarkimit kaotik të shefit dhe bashkëthemeluesit, Sam Altman.

Bordi e shkarkoi zotin Altman të premten, duke thënë se kishte humbur besimin tek ai dhe emëroi shefen e teknologjisë së OpenAI, Mira Murati, si shefe të përkohshme ekzekutive.

Por tani zoti Shear duket se është shefi i fundit i kompanisë. Z. Altman ndihmoi në nisjen e firmës e cila krijoi robotin popullor ChatGPT.

Kishte spekulime se Sam Altman mund të rikthehej në postin e tij, por të dielën në mbrëmje, bordi i OpenAI tha se “i qëndron vendosmërisht vendimit të tij si e vetmja rrugë për të avancuar dhe mbrojtur misionin e OpenAI”.

Të hënën, shefi ekzekutiv i Microsoft, Satya Nadella njoftoi në X, se Altman dhe Greg Brockman, një tjetër bashkëthemelues që u largua të premten si president i kompanisë, do t’i bashkoheshin Microsoft-it për të udhëhequr “një ekip të ri të avancuar të kërkimit të AI”.

Nadella gjithashtu konfirmoi emërimin e zotit Shear si shef ekzekutiv i OpenAI, duke shkruar: Ne mezi presim të njihemi me Emmett Shear dhe ekipin e ri drejtues të OAI dhe të punojmë me ta. Shear është ish-shefi dhe bashkëthemeluesi i shërbimit të transmetimit të videove Twitch. Memorandumi për stafin e OpenAI thoshte se ai ka një “përzierje unike të aftësive, ekspertizës dhe marrëdhënieve që do ta çojnë OpenAI përpara”.

Të premten, kur OpenAI njoftoi se po shkarkonte zotin Altman, e akuzoi atë se nuk ishte “vazhdimisht i sinqertë në komunikimet e tij me bordin, duke penguar aftësinë e tij për të ushtruar përgjegjësitë që ka”.

Bordi nuk specifikoi se për çfarë ai pretendohet se nuk ka qenë i sinqertë. Z. Altman shihet si një nga figurat më me ndikim në hapësirën gjeneruese të inteligjencës artificiale në rritje të shpejtë dhe shkarkimi i tij shkaktoi valë tronditëse në të gjithë industrinë.

Përmbysja e tij shkaktoi një mbështetje të madhe nga bosët e Silicon Valley, duke përfshirë ish-shefin ekzekutiv të Google, Eric Schmidt, i cili e quajti zotin Altman një hero dhe se ai kishte ndryshuar botën e tyre kolektive përgjithmonë.

Sidoqoftë, çfarëdo që bordi u alarmua kaq shumë të premten, ndoshta është tejkaluar nga reagimi global ndaj vendimit të tij. Mund të ketë pasur gjithashtu frikë nga zoti Altman që të krijojë një kompani rivale dhe të marrë me vete talentin kryesor të OpenAI. 38-vjeçari kishte postuar një foto të tij në selinë e OpenAI-t pas shkarkimit të tij.

Top Channel