Qeveria në Nepal tha të hënën se po ndalonte aplikacionin e njohur të mediave sociale TikTok, duke thënë se refuzimi i platformës për të frenuar përmbajtjen e urrejtjes po ndikonte në “harmoninë sociale”.

TikTok ka më shumë se një miliard përdorues globalisht, kështu që ndalimi nga një vend Himalayan me një popullsi prej rreth 30 milionë banorësh nuk ka gjasa të ndikojë ndjeshëm në aplikacion, por është një tjetër shenjë e keqe për kompaninë kineze në përpjekjet nga qeveritë e ndryshme për të kufizuar përdorimin e tij.

TikTok ishte ndër dhjetëra aplikacionet kineze të ndaluara nga India në vitin 2020, pas një përplasjeje midis dy vendeve në Himalajet që mbetet e pazgjidhur. Aplikacioni i është nënshtruar gjithashtu një kontrolli dhe kufizimesh të shtuara në Shtetet e Bashkuara, Evropë dhe Kanada për shkak të shqetësimeve se të dhënat e përdoruesit po ndahen me qeverinë kineze.

Zyrtarët cituan mbizotërimin e përmbajtjes që ata thanë se po nxiste urrejtje fetare, dhunë dhe abuzim seksual dhe që ka çuar në përleshje jashtë linje, duke detyruar shtetrrethimin dhe vendosjen e policisë.

Megjithëse përmbajtja toksike përfshin seksizmin dhe kasteizmin, një çështje veçanërisht e nxehtë kanë qenë sulmet virtuale ndaj TikTok midis hinduve, myslimanëve dhe disa komuniteteve indigjene mbi masakrën e lopëve, e cila shihet si e shenjtë mes një numri të madh hindush.

“Harmonia jonë sociale, struktura familjare dhe marrëdhëniet familjare po shqetësohen nga mediat sociale, nga TikTok,” tha Rekha Sharma, ministrja e Nepalit për komunikimet dhe teknologjinë e informacionit, pas miratimit të ndalimit nga kabineti i ministrave.

“Vendimi për të ndaluar TikTok do të hyjë në fuqi menjëherë,” tha zonja Sharma, por kompanitë e telekomunikacionit duhet ende ta vënë në fuqi ndalimin dhe nuk ishte e qartë se kur përdoruesit nuk do të kishin më akses.

Zyrtarët nepalezë thanë se ata iu drejtuan ndalimit pasi TikTok refuzoi të adresonte shqetësimet për përmbajtjen shqetësuese, edhe pasi qeveria u kontaktua në raste të përsëritura.

Popullariteti i TikTok është rritur veçanërisht në Nepal që nga pandemia, duke arritur në rreth 2.2 milionë përdorues aktivë.

Top Channel