Që nga rritja e një miliard robotësh dykëmbësh në 25 vitet e ardhshme deri në gjetjen e burimeve efikase të proteinave bimore për të zëvendësuar proteinat shtazore, këto parashikime rrethojnë kryesisht teknologjinë dhe AI që së shpejti do të rishpikin strukturën shoqërore.

Miliarderi i kapitalit sipërmarrës dhe një nga mbështetësit e parë të OpenAI-t, Vinod Khosla, ka bërë 10 parashikime se si do të duket bota në të ardhmen e afërt, duke mbështetur kështu filozofinë e tij të investimeve.

Këto parashikime kanë të bëjnë me mënyrën se si teknologjia (AI dhe më gjerë) është e vetmja levë me të cilën ne do të rikrijojmë infrastrukturën shoqërore,” shkroi Khosla në Tëitter.

Miliarderi foli për herë të parë se në të ardhmen do të kemi mjekë, me bazë AI dhe kjo do të ndodhë deri në 2030-2035.

Vinod Khosla

Vlen të përmendet se shumica e profesionistëve mjekësorë nuk janë ekspertë të AI dhe ata nuk mund të parashikojnë se çfarë do të bëjë AI deri në 2030-35. Unë kam gjetur se ata janë kryesisht të gabuar që kur shkrova për herë të parë për AI në mjekësi në 2012. Natyra e kurbës eksponenciale të teknologjisë nuk është intuitive për njerëzit; aftësitë e teknologjive inteligjente në vitin 2050 (hardware, softuer, teste) janë të vështira për t’u imagjinuar, ashtu si smartfonët e sotëm ishin të paimagjinueshëm 20 vjet më parë”, tha ai.

Nuk është befasi që robotët kanë qenë në fokus me ardhjen e Inteligjencës Artificiale në botën tonë. Khosla në parashikimin e tij se do të ketë një miliard robotë dykëmbësh (humanoid) brenda 25 viteve.
Nga punëtorët e fabrikave te punëtorët e fermave dhe më shumë, ne mund t’i çlirojmë njerëzit nga 50 për qind e punëve vërtet të padëshirueshme,” thotë ai, duke shtuar se e njëjta gjë duhet të bëhet me kujdes, ndjeshmëri dhe dhembshuri.

Për sa i përket sektorit të teknologjisë, Khosla, në parashikimin e tij flet për prodhimin e aeroplanëve 5 Mach që mund të fluturojnë nga Nju Jorku në Londër, në vetëm 90 minuta, zhvillimi i të cilit do të përfundojë pas në 25 vitev.
Në 15 vjet ne mund të kemi aeroplanë me shpejtësi 5 Mach që na çojnë nga NYC në Londër në 90 minuta, me karburant të qëndrueshëm,” thotë kapitalisti sipërmarrës.

Khosla përmend gjithashtu mundësinë e zëvendësimit të proteinave me bazë shtazore me proteina me bazë bimore. Përveç kësaj, me nevojën për të reduktuar gjurmën e karbonit në mes të ngrohjes globale, Khosla në parashikimin e tij përfundimtar mendon se e njëjta gjë mund të punohet përmes shkallëzimit të teknologjive më të mira për çimento, çelik, bujqësi, transport, prodhimin e energjisë, HVAC, etj. Ai mendon se, megjithëse shumica e përpjekjeve të tilla do të shkojnë kot, disa patjetër do të kenë sukses në zgjidhjen e problemit të emetimeve të karbonit në zonat kritike.

Një shembull i tillë është gjigandi i teknologjisë Apple. Kompania, gjatë ngjarjes së saj të lançimit në shtator, u angazhua për të shkuar plotësisht neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2030 dhe kështu theu rekordet e të ardhurave duke vendosur një nivel më të lartë të të gjitha kohërave në Indi, midis vendeve të tjera.

Top Channel