Plakja e fuqisë punëtore të Japonisë dhe rënia e popullsisë kanë efekte të rëndësishme në industrinë e bujqësisë të vendit. Regjistrimi i 2020 i Bujqësisë dhe Pylltarisë zbuloi se midis 2015 dhe 2020, numri i punëtorëve të bujqësisë në Japoni ra me mbi 20%.

Nga punëtorët e mbetur në fermë, pothuajse 70% ishin 65 vjeç ose më të vjetër.
Në një përpjekje për të rigjallëruar industrinë, kompanitë private dhe qeveritë lokale po bashkëpunojnë për të zhvilluar teknologji që mund të heqin një pjesë të presionit nga fermerët e moshuar dhe një fuqi punëtore në tkurrje, dhe teknologjia për internetin celular 5G po luan një rol të rëndësishëm.
Teknologjia me fuqi 5G po i ndihmon fermerët të monitorojnë të korrat.
Fermerët japonezë janë thelbësorë për prodhimin e eksporteve të mëdha si orizi, elbi dhe gruri, të gjitha këto janë gjithashtu të kërkuara brenda vendit. “Teknologjitë e fermave inteligjente mund të ndihmojnë për ta bërë punën në bujqësi më të lehtë dhe më efikase ndërsa fuqia punëtore ndryshon”, tha Abe Masakuza, kreu i strategjisë së menaxhimit dhe zbatimit në NTT AgriTechnology, divizioni i prodhimit bujqësor i Nippon Telegraph and Telephone.
“Kjo qasje është miqësore me mjedisin, eliminon kohën e udhëtimit dhe lejon ekspertët të mbështesin më shumë fermerë në një kohë të kufizuar, duke kontribuar në reduktimin e mungesës së fuqisë punëtore në bujqësi dhe realizimin e bujqësisë fitimprurëse,” tha Masakuza për Businessinsider.

Top Channel