Shumë prej nesh zgjedhin ta karikojnë telefonin gjatë natës, për t’u siguruar që bateria të jetë plot në mëngjes përpara një dite të ngarkuar.

Por Apple po u bën thirrje përdoruesve të iPhone që të ndryshojnë mënyrën si e karikojnë telefonin. Gjiganti i teknologjisë ka lëshuar një paralajmërim të ashpër në lidhje me rreziqet e lënies së pajisjes tuaj në karikim ndërsa jeni duke fjetur, duke shpjeguar se është potencialisht vdekjeprurës.

Apple këmbëngul që nuk duhet të flini kurrë me iPhone-in tuaj ndërsa ai është duke u karikuar, duke deklaruar se kjo mund të “rezultojë në zjarr, goditje elektrike, lëndim ose dëmtim të iPhone”.

Rreziqet janë veçanërisht të përhapura nëse iPhone juaj është i mbuluar sepse nuk është në gjendje të ajroset siç duhet gjatë karikimit.

Kjo do të thotë se është veçanërisht e rrezikshme për ata që fusin telefonin e tyre nën jastëk ndërsa pushojnë natën. Një iPhone i mbinxehur mund të dëmtohet apo edhe të shkaktojë zjarr në disa raste.

Në një memo zyrtare sigurie nga Apple, thuhet: Mos flini pranë një telefoni, përshtatës të energjisë ose karikues me valë, ose mos i vendosni nën një batanije, jastëk ose trupin tuaj, kur është i lidhur me një burim energjie. Mbani iPhone, përshtatësin e rrymës dhe çdo karikues me valë në një zonë të ajrosur mirë kur përdoret ose karikohet. Kini kujdes të veçantë nëse keni një gjendje fizike që ndikon në aftësinë tuaj për të zbuluar nxehtësinë kundër trupit.

Apple paralajmëroi gjithashtu se përdorimi i karikuesve të lirë mund të rrisë rrezikun që pajisja juaj të marrë flakë, të cilët nuk kanë standardet e sigurisë të miratuara nga të gjitha produktet zyrtare të Apple.

Për të luftuar këtë, Apple sugjeron të përdorin karikuesë dhe kabllo të etiketuar me mesazhin “Made for iPhone”, duke kontrolluar se ato janë në përputhje me standardet ndërkombëtare të sigurisë.

Ai shpjegoi: Ju mund të karikoni gjithashtu iPhone me “Made for iPhone” ose kabllo dhe adaptorë të rrymës që janë në përputhje me USB 2.0 ose më të ri dhe me rregulloret e aplikueshme të vendit dhe standardet ndërkombëtare dhe rajonale të sigurisë. Përshtatësit e tjerë mund të mos plotësojnë ato në fuqi standardet e sigurisë dhe karikimi me adaptorë të tillë mund të përbëjë rrezik vdekjeje ose lëndimi.

Nuk është vetëm karikimi gjatë gjumit që kompania e teknologjisë u kërkon përdoruesve të shmangin, Apple gjithashtu këmbëngul se nuk duhet të karikoni kurrë iPhone pranë ndonjë uji ose lëngu tjetër. Kjo gjë mund të rrezikojë që ngarkuesi ose pajisja juaj të dëmtohet. Çdo karikues i dëmtuar duhet të hidhet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ai tha: Përdorimi i kabllove ose karikuesve të dëmtuar, ose karikimi kur ka lagështi, mund të shkaktojë zjarr, goditje elektrike, lëndim ose dëmtim të iPhone ose pronës.

Top Channel