Ministri kinez i mbrojtjes ka mbërritur në Minsk teksa vazhdon turneun në Rusi dhe Bjellorusi. Li Shangfu do të zhvillojë bisedime me homologun e tij bjellorus Viktor Khrenin në një udhëtim që pritet të zgjasë deri të premten, sipas mediave shtetërore bjelloruse.

Ndërsa një takim filloi këtë pasdite, Khrenin u raportua se e përshkruan Kinën si një shtet “miqësor” ndaj Bjellorusisë.

“Gjatë 31 viteve të marrëdhënieve diplomatike, vendet tona kanë arritur një nivel bashkëpunimi të paparë të lartë. Ne kemi arritur një partneritet strategjik gjithëpërfshirës të bazuar në miqësinë tradicionale dhe respektin reciprok.

Marrëdhëniet miqësore midis liderëve të vendeve tona Aleksandr Lukashenko dhe Xi Jinping, ngjashmëria e pozicioneve për çështjet në axhendën ndërkombëtare janë baza për zhvillimin e bashkëpunimit në të gjitha fushat e veprimtarisë”, tha ai.

Ai nuk sqaroi se çfarë nënkuptonte me “çështjet në axhendën ndërkombëtare”. Mirëpo, Kina mbetet zyrtarisht neutrale ndaj luftës, duke mbajtur qëndrimin disi kontradiktor të mbështetjes së integritetit territorial të Ukrainës dhe duke refuzuar të dënojë pushtimin.

Khrenin tha se marrëdhëniet midis Bjellorusisë dhe Kinës bazoheshin në respektin e ndërsjellë dhe duhet të jenë shembull për shumë vende.

“Pavarësisht faktorëve të jashtëm, natyra e të gjitha kushteve të marrëdhënieve na mundëson të shkojmë drejt një komuniteti interesash dhe fati të përbashkët”, shtoi ai.

Top Channel