Një klasë e re e imunoterapisë mund të ofrojë shpresë për pacientët me kancer që nuk i përgjigjen trajtimeve ekzistuese, sugjeron hulumtimi.

Studimi zbuloi se ilaçi, i quajtur MOv18 IgE, zvogëloi një tumor tek një pacient me kancer ovarian dhe raportoi se ai u pranua mirë nga pacientët.

Shkencëtarët sugjerojnë se gjetjet e tyre mund të hapin rrugën për një ilaç krejtësisht të ri kundër kancerit për njerëzit me kancer rezistent ndaj kimioterapisë.

Studimi, nga studiues nga King’s College London dhe Guy’s dhe St Thomas’ NHS Foundation Trust, dhe i financuar nga Cancer Research UK, testoi nëse një lloj antitrupi i quajtur imunoglobulina E (IgE) mund të përdoret për të trajtuar kancerin njerëzor.

Imunoterapia funksionon duke stimuluar sistemin mbrojtës natyror të trupit për të sulmuar kancerin.

Ilaçet ekzistuese të antitrupave të përdorura në kancer i përkasin një lloji të antitrupave të quajtur IgG, por antitrupat IgE nuk janë testuar më parë te njerëzit.

Antitrupat IgE evoluan për të synuar parazitët si krimbat dhe flukset, dhe antitrupat IgG përfshihen në sulmin e baktereve dhe viruseve në trup.

“IgE është një formë krejtësisht e re e terapisë me antitrupa, e cila ka treguar premtime të mëdha në këtë provë të Fazës I”, tha autori kryesor Profesor James Spicer, profesor i mjekësisë eksperimentale të kancerit në King’s College në Londër dhe konsulent në onkologjinë mjekësore në Fondacionin NHS të Guy dhe St Thomas.

“Gjetjet tona tregojnë se ilaçi tolerohej mirë te pacientët dhe zvogëloi një tumor kanceroz në një pacient me kancer ovarian. Rezultatet hapin rrugën për zhvillimin e një klase krejtësisht të re të ilaçeve kundër kancerit, për njerëzit me kancer rezistent ndaj kimioterapisë. Ekspertiza e imunologjisë në laboratorët e King’s College në Londër na lejoi të ndërmarrim këtë provë të një forme krejtësisht të re të terapisë me antitrupa”, u shpreh Profesor James Spicer.

Bashkautorja Sophia Karagiannis, profesoreshë e imunologjisë dhe imunoterapisë përkthimore të kancerit në King’s College në Londër, tha: Imunoterapia ka treguar një potencial të madh kohët e fundit, por ka ende njerëz me kancer që nuk i përgjigjen terapisë konvencionale. Kjo provë bazohet në punën tonë të mëparshme në biologjinë e IgE, duke përfshirë eksperimentet në laborator që sugjerojnë se IgE, mund të jetë një trajtim efektiv që mund të ofrojë përfitime shtesë për të plotësuar ato të antitrupave të IgG të vendosura në klinikë.

Ndërsa jemi ende në fazën e hershme të provave, hapat tanë të ardhshëm do të jenë të vlerësojmë IgE në grupe më të mëdha dhe të ndryshme pacientësh dhe të vazhdojmë të studiojmë se si antitrupat IgE, janë në gjendje të zgjojnë sistemin imunitar të pacientit për të luftuar kancere të ndryshme.

Antitrupi MOv18 IgE u zbulua dhe u zhvillua në King’s College në Londër, në bashkëpunim me IRCCS Instituto Nazionale dei Tumori, Milano, Itali dhe u testua klinikisht nga Qendra Eksperimentale e Mjekësisë së Kancerit me bazë në Spitalin Guy.

Studimi, i financuar dhe i sponsorizuar nga Cancer Research UK, është publikuar në Nature Communications.

Top Channel