Ushtrime për uljen e yndyrës/ Pesë stërvitje për të hequr qafe nivelet e kolesterolit të keq

23/07/2023 17:23

Kolesteroli i lartë mund të ndikojë ndjeshëm në shëndetin e zemrës dhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Kohët e fundit, kolesteroli i lartë veçanërisht kolesteroli i lipoproteinës me densitet të ulët (LDL), mund të çojë në formimin e pllakave në arterie, duke i ngushtuar ato dhe duke kufizuar rrjedhjen e gjakut në zemër. Kjo gjendje, e njohur si ateroskleroza, është një faktor kryesor në sëmundjet e zemrës, sulmet në zemër dhe goditjet në tru.

Në këtë artikull, Dr Tanmai Yermal (JAIN), Konsulent – Kardiologji, Manipal Hospital, Kharadi tregon pesë stërvitje që mund të bëni për të mbajtur zemrën tuaj të sigurt nga kolesteroli i lartë.

Megjithatë, ndryshimet në stilin e jetës, duke përfshirë ushtrimet e rregullta, mund të luajnë një rol kritik në kontrollin e niveleve të kolesterolit dhe promovimin e shëndetit të zemrës. Ushtrimi është treguar se jo vetëm ul kolesterolin LDL, por gjithashtu rrit kolesterolin e lipoproteinave me densitet të lartë (HDL), shpesh i referuar si kolesteroli “i mirë”. Më poshtë janë disa ushtrime efektive që mund të ulin kolesterolin dhe të mbështesin shëndetin e përgjithshëm të zemrës:

Ushtrime aerobike

Ushtrimet aerobike, të njohura edhe si ushtrime kardiovaskulare, janë aktivitete që rrisin rrahjet e zemrës dhe përmirësojnë aftësinë kardiovaskulare. Këto ushtrime janë veçanërisht efektive në uljen e niveleve të kolesterolit LDL dhe përmirësimin e niveleve të kolesterolit HDL.

Joga

Edhe pse joga nuk është një stërvitje intensive aerobike, ajo ofron përfitime të shumta për shëndetin e zemrës. Joga mund të ndihmojë në lehtësimin e stresit dhe uljen e presionit të gjakut, i cili është kritik për kontrollin e kolesterolit. Stresi mund të kontribuojë në rritjen e kolesterolit LDL dhe inflamacionin në trup. Duke përfshirë jogën në rutinën e përditshme, njeriu mund të nxisë relaksimin, të reduktojë stresin dhe të ndikojë pozitivisht në shëndetin e zemrës.

Pilates

Pilates është një stërvitje e butë që fokusohet në forcën, fleksibilitetin dhe ekuilibrin thelbësor. Ndërsa Pilates nuk ka asnjë efekt të drejtpërdrejtë në nivelet e kolesterolit, ai mund të promovojë shëndetin e përgjithshëm kardiovaskular si një shtesë e formave të tjera të stërvitjes. Theksimi i teknikave të duhura të frymëmarrjes gjatë Pilates mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e stresit dhe promovimin e shëndetit të zemrës.

Ecje me intervale

Ecja me intervale alternohet midis ecjes së shpejtë dhe asaj më të lehtë. Ky lloj ushtrimi është i arritshëm për shumicën e njerëzve dhe mund të përshtatet lehtësisht me nivelin e tyre të fitnesit. Ecja me intervale mund të jetë një mënyrë efektive për të përmirësuar aftësinë kardiovaskulare, djegien e kalorive dhe uljen e kolesterolit.

Stërvitje në grup

Klasat e fitnesit në grup, të tilla si klasa rrotullimi, kikboksi ose kërcimi, mund të shtojnë një element argëtimi dhe ndërveprimi social gjatë stërvitjes. Pjesëmarrja në aktivitetet në grup mund të ndihmojë për të qëndruar të motivuar dhe të angazhuar për një afat të gjatë.

Çfarë duhet mbajtur parasysh?

Përpara se të filloni ndonjë program të ri ushtrimesh, veçanërisht nëse dikush tashmë vuan nga një lloj problemi shëndetësor, është e rëndësishme që të konsultoheni me mjekun.

Përveç përfshirjes së këtyre ushtrimeve në programin e ushtrimeve, është e rëndësishme të ruani një dietë dhe mënyrë jetese të shëndetshme për zemrën. Shmangia e yndyrave trans, ulja e marrjes së yndyrave të ngopura, rritja e konsumit të fibrave dhe kufizimi i ushqimeve të përpunuara mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit. Lënia e duhanit dhe kufizimi i konsumit të alkoolit janë gjithashtu hapa të rëndësishëm për të promovuar shëndetin e zemrës.

Është e rëndësishme të kuptohet se kolesteroli i lartë mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin e zemrës dhe rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe komplikimeve të lidhura me to. Megjithatë, stërvitja e rregullt mund të luajë një rol kritik në kontrollin e niveleve të kolesterolit dhe promovimin e shëndetit kardiovaskular.

Top Channel