Si mund të na ndihmojë familja e bishtajoreve – e cila përfshin fasulet, bizelet, thjerrëzat dhe qiqrat – të jetojmë më gjatë?

“Në çdo zonë blu që kam vizituar , fasulet dhe bishtajoret e tjera ishin – dhe janë ende – një komponent kryesor i dietës ditore,” tha autori dhe sipërmarrësi Dan Buettner, i cili ka shpenzuar dekada duke raportuar mbi ” zonat blu “, komunitetet unike përreth globit ku njerëzit jetojnë jetë të gjatë dhe të shëndoshë, deri në 100 vitet e fundit.

Banorët e këtyre zonave ndajnë një mjedis dhe mënyrë jetese të përbashkët – duke përfshirë një dietë me bazë bimore – që shkencëtarët besojnë se kontribuojnë në jetëgjatësinë e tyre. Disa nga zonat blu janë zbuluar në Ikaria, Greqi; Okinawa, Japoni; Nicoya, Kosta Rika; Loma Linda, Kaliforni ; dhe ishulli italian i Sardenjës, në brigjet e Italisë.

Të gjithë anëtarët e familjes së bishtajoreve janë plot me lëndë ushqyese , duke përfshirë bakrin, hekurin, magnezin, kaliumin, acidin folik, zinkun, lizinën, që është një aminoacid thelbësor dhe shumë proteina dhe fibra.

“Fibrat ju shpërblejnë me një mikrob të shëndetshëm të zorrëve dhe më pak inflamacion dhe funksion më të mirë imunitar”, tha Buettner, duke vënë në dukje se “vetëm 5% deri në 10% e amerikanëve marrin fibrat që u nevojiten”.

Çdo lloj fasule ka një profil të ndryshëm ushqyes, kështu që ngrënia e një shumëllojshmërie fasulesh mund të jetë më e mira, tha Buettner. Fasulet e zeza dhe të kuqe të errëta janë plot me kalium.

“Fasulet janë gjithashtu të mbushura me proteina bimore, e cila është më e shëndetshme sepse ka më shumë lëndë ushqyese me më pak kalori sesa proteinat shtazore,” shtoi ai.

Në fakt, tha Buettner, kombinoni fasulet me drithërat dhe ju keni të gjitha aminoacidet që përbëjnë një proteinë të plotë ushqyese – të ngjashme me atë që gjendet në mish.

Top Channel