Dëgjon muzikë të trishtuar? Mund të ketë përfitime shëndetësore

07/06/2023 10:04

Shkencëtarët kanë zbuluar se muzika mund të stimulojë disa zona në trurin tonë.

Ajo gjithashtu mund të shkaktojë lirimin e neurokimikeve që luajnë një rol në funksionin e trurit dhe shëndetin e përgjithshëm mendor. Studimet e fundit kanë treguar se lloji i muzikës që dikush mund të dëgjojë mund të ndikojë ndryshe tek një person. Ka pasur një mosmarrëveshje ideologjike nëse muzika e trishtuar është e dobishme për shëndetin mendor ose nëse mund të përkeqësojë simptomat e kushteve mendore si depresioni.

Ndërsa muzika prodhon një përvojë personale dhe unike për çdo dëgjues, hulumtimi ka treguar se muzika e trishtuar mund të ndikojë në shëndetin mendor të një personi duke ofruar një ndjenjë të lidhjes. Sipas ekspertëve, ndjenja e lidhjes së ofruar nga muzika e trishtuar është e pavarur nga gjendja shpirtërore që mund të shkaktojë.

Pse njerëzit dëgjojnë muzikë të trishtuar?

Studimi i botuar në Journal of Aesthetic Education përfshiu 400 pjesëmarrës dhe u dha atyre një përshkrim të katër llojeve të muzikës, një këngë që është emocionalisht e thellë, por me të meta teknikisht, muzikë që i mungon thellësia emocionale, por është teknikisht e shëndoshë, një këngë që është edhe teknikisht me të meta dhe i mungon thellësia emocionale dhe një këngë që i ka të dyja elementet. Ata zbuluan se pjesëmarrësit vlerësonin muzikën e pasur me emocione, por teknikisht me të meta më shumë sesa muzikën që nuk kishte thellësi emocionale dhe ishte teknikisht e shëndoshë.

Studiuesit zbuluan se muzika që mund t’i bënte njerëzit të ndiheshin të lidhur me emocionet preferohej mbi të tjerët.

Sipas ekspertëve, muzika e trishtuar ndonjëherë mund ta bëjë një person të ketë emocione të pakëndshme si nostalgjia dhe malli dhe mund t’i ndihmojë ata të përballen me këto ndjenja. Mund të ofrojë gjithashtu një ndjenjë të ngjashme të të pasurit një bisedë të përzemërt me një person tjetër.

Muzika dhe depresioni

Studimet kanë treguar se te njerëzit e prekur nga depresioni klinik, muzika mund t’i ndikojë ndryshe. Njerëzit e prekur nga depresioni nuk janë në gjendje të motivojnë veten e tyre. Ndërsa muzika e trishtuar mund t’i bëjë ata të ndihen të lidhur, por në vend që t’i motivojë, mund t’i bëjë të mbërthyer në një model negativ të të menduarit dhe mund të nxisë kujtime dhe mendime negative.

Top Channel