Ndërsa ato po promovohen në mbarë botën si një armë thelbësore në reduktimin e emetimeve të karbonit, panelet diellore kanë një jetëgjatësi deri në 25 vjet.

Ekspertët thonë se miliarda panele përfundimisht do të duhet të asgjësohen dhe zëvendësohen.

“Panelet diellore të zakonshme kanë një kapacitet prej rreth 400 W, kështu që nëse llogariten si çatitë ashtu edhe fermat diellore, mund të ketë deri në 2.5 miliardë panele diellore”,  thotë Dr Rong Deng. , një ekspert në riciklimin e paneleve diellore në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor në Australi.

Sipas qeverisë britanike, ka dhjetëra miliona panele diellore në MB. Por mungon infrastruktura e specializuar për skrapimin dhe riciklimin e tyre.

Ekspertët e energjisë po bëjnë thirrje për veprime urgjente të qeverisë për të parandaluar një katastrofë mjedisore globale të afërt.

“Do të jetë një mal i mbetjeve deri në vitin 2050, nëse nuk do të fillojmë tani zinxhirët e riciklimit,” thotë Ute Collier, zëvendësdrejtore e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë së Rinovueshme.

“Ne po prodhojmë gjithnjë e më shumë panele diellore – gjë që është e mrekullueshme – por si do t’i trajtojmë mbetjet?” pyet ajo.

Shpresohet se një hap i madh do të bëhet në fund të qershorit, kur fabrika e parë në botë e dedikuar për riciklimin e plotë të paneleve diellore të hapet zyrtarisht në Francë. ROSI, kompania e specializuar e riciklimit diellor që zotëron objektin, në qytetin alpin të Grenoble, shpreson që përfundimisht të jetë në gjendje të nxjerrë dhe ripërdorë 99% të komponentëve të një njësie.

Përveç riciklimit të pjesëve të përparme të xhamit dhe kornizave të aluminit, fabrika e re mund të rikuperojë pothuajse të gjitha materialet e çmuara që gjenden brenda paneleve, si argjendi dhe bakri, të cilat janë zakonisht disa nga materialet më të vështira për t’u nxjerrë.

Këto materiale të rralla më pas mund të riciklohen dhe të ripërdoren për të bërë njësi të reja, më të fuqishme diellore.

Metodat konvencionale të riciklimit të paneleve diellore rikuperojnë pjesën më të madhe të aluminit dhe qelqit – por ROSI thotë se xhami, në veçanti, është me cilësi relativisht të ulët.

Sfidat e riciklimit

Arsyeja që ka kaq pak lehtësira për riciklimin e paneleve diellore është sepse deri vonë nuk ka pasur shumë mbetje për t’u përpunuar dhe ripërdorur. Gjenerata e parë e paneleve diellore shtëpiake vetëm tani po i vjen fundi i jetës së tij të përdorshme. Meqenëse këto njësi i afrohen “pensionit”, ekspertët thonë se nevojitet veprim urgjent.

Në fabrikën e teknologjisë së lartë të ROSI në Grenoble, panelet diellore shkëputen me kujdes për të rikuperuar materialet e çmuara brenda – si bakri, silikoni dhe argjendi. Çdo panel diellor përmban vetëm fragmente të vogla të këtyre materialeve të çmuara dhe ato fragmente janë aq të ndërthurura me komponentë të tjerë, saqë, deri më tani, nuk ka qenë ekonomikisht e arsyeshme ndarja e tyre.

Ekipi në Soren shpreson që në të ardhmen, gati tre të katërtat e materialeve të nevojshme për të bërë panele të reja diellore për të ndihmuar në përshpejtimin e prodhimit të paneleve të reja.

Aktualisht nuk ka argjend të mjaftueshëm në dispozicion për të ndërtuar miliona panele diellore që do të kërkohen në tranzicionin nga karburantet fosile.

Por deri më tani, ROSI është e vetmja kompani në fushën e saj që ka rritur funksionimin e saj në nivele industriale. Për më tepër, teknologjia është e shtrenjtë. Në Evropë, importuesit ose prodhuesit e paneleve diellore janë përgjegjës për asgjësimin e tyre kur ato bëhen të harxhueshme. Dhe shumë e favorizojnë grimcimin ose copëtimin e mbeturinave – gjë që është shumë më e lirë.

Top Channel