Armët e dërguara për të ndihmuar Ukrainën u përdorën në luftime brenda Rusisë? Belgjika nis hetimet

05/06/2023 14:00

Belgjika po heton nëse armët që ajo dërgoi për të ndihmuar Ukrainën të mbrojë territorin e saj janë përdorur në luftime pak përtej kufirit.

Hetimet pasojnë një raport lajmesh që thoshte se pajisjet e prodhuara nga një kompani belge u shfaqën në rajonin Belgorod të Rusisë.

Kryeministri belg Alexander De Croo paralajmëroi të hënën kundër nxitimit të ndonjë përfundimi të nxituar pasi dërgesat gjatë dekadave dhe rajoneve të ndryshme mund të bëjnë që armët të shfaqen në vende të papritura.

Ai i tha transmetuesit belg VRT: “Shërbimet e mbrojtjes dhe informacionit filluan një hetim për të qenë absolutisht i sigurt se çfarë ndodhi atje.”

Ëashington Post raportoi se armët nga disa vende anëtare të NATO-s – përfshirë SHBA-në, Poloninë, Republikën Çeke dhe Belgjikën – ishin shfaqur në Belgorod. Raporti i The Post hodhi dyshime nëse Ukraina kishte kontrolle të duhura.

De Croo tha se vendet e BE-së furnizuan Ukrainën me armë me kusht që armët të përdoreshin vetëm brenda vendit të pushtuar për të mbrojtur territorin e tij.

Ndërsa mund të ketë “rrjedhje të armëve tona në konflikte të tjera”, De Croo tha nëse do të kishte ndonjë të vërtetë që armët e destinuara për të mbrojtur Ukrainën ishin përdorur në luftimet në Rusi, “ne do ta merrnim këtë jashtëzakonisht seriozisht”.

Top Channel