Paralajmërimi i shkencëtarëve: Pandemia e ardhshme mund të jetë 50 herë më vdekjeprurëse se Covid-19

30/05/2023 13:04

Një pandemi e madhe e afërt mund të jetë 50 herë më vdekjeprurëse se koronavirusi, paralajmëruan sot shkencëtarët.

Shifrat e fundit tregojnë se 223,906 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar që vdiqën, kishin Covid-19 në certifikatat e tyre të vdekjes. Miliona të tjerë u infektuan dhe mijëra njerëz po vuajnë ende pasojat e Covid-it.

Por ekspertët kanë frikë se një tjetër pandemi mund të infektojë dhe të vrasë edhe më shumë. Viroologu amerikan Dr Robert Redfield, i cili shërbeu si drejtor i Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve nga 2018 deri në 2021, ka shprehur frikë se nipërit e tij do të përballen me një krizë edhe më të madhe.

Ai i tha BBC-së: Unë mendoj se ata janë në rrezik të lartë për një pandemi të madhe në dekadën e ardhshme ose dy dhe mendoj se pandemia do të shkaktohet nga njeriu dhe jo nga natyra, ose bioterrorizmi i qëllimshëm ose ndoshta thjesht një aksident laboratorik.

Profesori i Mjekësisë Regius i Universitetit të Oksfordit, Profesor Sir John Bell, tha se nëse varianti Omicron do të kishte goditur përpara llojit origjinal të Wuhan, i cili u dha njerëzve njëfarë imuniteti, do të kishte më shumë viktima.

Sir John paralajmëroi se pandemia e ardhshme mund të vijë ose nga transmetimi zoonotik,  ku kalon nga kafshët te njerëzit, ose një rrjedhje aksidentale në laborator.

Ai vuri në dukje shpërthimin e 2002-2004 të sindromës së rëndë të frymëmarrjes të të rriturve, e cila u identifikua për herë të parë në Kinë dhe vrau 774 njerëz në mbarë botën.

Ai madje ngriti frikën e terroristëve që përpiqen të vijedhin viruse dhe t’i përdorin ato si armë biologjike.

Top Channel