Simptomat e sëmundjes së tiroides, duhen më shumë se 4 vite për t’u diagnostikuar

29/05/2023 12:51

Duhen mesatarisht 4.5 vjet që një sëmundje e tiroides të diagnostikohet, zbuloi një studim i ri nga akademikët në Universitetin e Aberdeen në bashkëpunim me disa organizata kryesore bamirëse të tiroides.

Studimi, i cili shqyrtoi përvojën e pothuajse 1200 pacientëve, zbuloi se në pothuajse dy të tretat e rasteve duheshin takime të shumta dhe një përkeqësim i ashpërsisë së simptomave përpara se të vendosej një diagnozë.

Çfarë është një tiroide?

Tiroidja është një gjëndër e vogël në formë fluture në qafë, pikërisht përballë grykës (trakesë).

Ajo prodhon hormone që ndikojnë tek rrahjet e zemrës dhe temperatura e trupit. Një nga funksionet e saj kryesore është të prodhojë hormone që ndihmojnë në rregullimin e metabolizmit të trupit, procesi që e kthen ushqimin në energji.

Këto hormone quhen triiodothyronine (T3) dhe thyroxine (T4), dhe marrja e tepërt ose e pamjaftueshme e tyre mund të shkaktojë probleme të pakëndshme dhe potencialisht serioze që mund të kenë nevojë për trajtim.

Një tiroide tepër aktive mund të prekë këdo, por është rreth 10 herë më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat dhe zakonisht ndodh midis moshës 20 dhe 40 vjeç.

Simptomat joaktive të tiroides

Simptomat e një tiroide joaktive janë shpesh të ngjashme me ato të kushteve të tjera dhe zakonisht zhvillohen ngadalë, kështu që mund të mos i vini re për vite me radhë.

Për shembull, nëse jeni në një moshë ku mund të prisni menopauzën, mund të mendoni se keni filluar menopauzën në vend që të keni një tiroide joaktive.

Simptomat e një tiroide joaktive mund të përfshijnë

-Lodhje

-Shtim në peshë

-Depresioni

-Të qenit i ndjeshëm ndaj të ftohtit

-Lëkurë dhe flokë të thatë

-Dhimbje muskulore

Simptomat e mbiaktivitetit të tiroides

Një tiroide tepër aktive mund të shkaktojë një gamë të gjerë simptomash.

-Nervozizëm, ankth dhe nervozizëm

-Luhatje humori

-Vështirësi për të fjetur

-Lodhje dhe dobësi e vazhdueshme

-Ndjeshmëria ndaj nxehtësisë

-Ënjtje në qafë nga një gjëndër tiroide e zmadhuar (struma)

-Një rrahje e parregullt dhe/ose jashtëzakonisht e shpejtë e zemrës (palpitacione)

-Dridhje

-Humbje peshe

Ju duhet të bëni një takim me mjekun tuaj të përgjithshëm nëse jeni duke përjetuar simptomat e një tiroide joaktive ose tepër aktive.

Mënyra e vetme për të zbuluar nëse keni një problem tiroide është të bëni një test të funksionit të tiroides, i cili përfshin testimin e një mostre të gjakut për të matur nivelet e hormoneve.

Trajtimi për një problem të tiroides zakonisht përfshin marrjen e medikamenteve.

Një tiroide joaktive trajtohet me tableta ditore të zëvendësimit të hormoneve të quajtura levotiroksinë për të rritur nivelet e tiroksinës, ndërsa një tiroide tepër aktive trajtohet zakonisht me ilaçe që ndalojnë tiroiden tuaj të prodhojë shumë nga këto hormone.

Top Channel