Në shumë shoqëri, ngjyra e bardhë ka qenë prej kohësh e lidhur me pastërtinë dhe virtytin, dhe kjo është një arsye pse disa nuse zgjedhin të veshin të bardhë, veçanërisht në Perëndim.

Megjithatë, më shpesh sesa jo, do të dëgjoni pretendime se nuset veshin të bardha sepse “është traditë”. Por, historikisht, e bardha nuk ishte e vetmja ngjyrë e konsideruar për fustanet e nusërisë.

Në fakt, ngjyrat e tjera zgjidheshin shumë më shpesh sesa e bardha. Për shumë shekuj në shoqëritë perëndimore, fustanet e dasmës ishin të të gjitha ngjyrave të ndryshme. Kjo ishte për arsye praktike si çdo gjë tjetër. Nuset prireshin të blinin një fustan nusërie që mund të vishej përsëri, ose thjesht mbanin fustanin më të mirë që kishin tashmë.

Shumë nuse zgjodhën të veshin fustane të ngjyrave të tjera për dasmën e tyre dhe më gjerë. Pra, pse kaq shumë nga nuset e sotme veshin të bardha? Ata e bëjnë këtë kryesisht falë një tendence që filloi me dasmën e Mbretëreshës Victoria në 1840 me Princin Albert. Jo ndryshe nga sot, dasmat mbretërore në vitet e kaluara morën shumë mbulim, megjithëse jo në aq shumë mediume të ndryshme sa kemi tani dhe kështu kishin një tendencë për të qenë në trend.

Dasma e Mbretëreshës Victoria dhe Princit Albert nuk ishin përjashtim. Kështu, kur Victoria zgjodhi të vishte një fustan të bardhë (thuhet për të treguar dantellën e detajuar Honiton të prodhuar nga industria britanike e dantellave, e cila po ngecte në atë kohë), zgjedhja e saj e modës u raportua gjerësisht në gazeta dhe revista dhe shpejt po ndikoi në vend. si dhe tendencat ndërkombëtare të dasmave.

Fillimisht e përqafuar nga nuset më të pasura, tendenca e një fustani të bardhë martese u përhap përfundimisht në të gjitha nivelet ekonomike dhe u çimentua si “traditë” në shekullin e 20-të.

Top Channel